Nieuws

BlackRock dubbel over ESG

Een non-profitorganisatie verwijt BlackRock een hypocriete houding ten aanzien van duurzaam beleggen.

BlackRock wordt een hypocriete houding verweten ten aanzien van duurzaam beleggen. Op dezelfde dag dat de vermogensbeheerder een onderzoek publiceerde waarin stond dat beleggers klimaatverandering, niet langer kunnen negeren, stemde BlackRock op de aandeelhoudersvergadering van ExxonMobil tegen een motie die het energieconcern zou dwingen openheid van zaken te geven over de CO2-uitstoot.

BlackRock gaat daarmee voorbij aan gedragscode voor verantwoord beleggen (UNPRI) van de Verenigde Naties, waaronder de meeste asset managers hun handtekening heeft gezet. Dat stelt Asset Owners Disclosure Project (AODP), een non-profitorganisatie die asset owners naar eigen zeggen wil beschermen tegen de risico’s van klimaatverandering.

Ook andere grote asset managers zoals Vanguard, JP Morgan, Capital Group en Franklin Templeton die de gedragscode hebben ondertekend stemden tegen de motie die het niet haalde, aldus AODP. Tot de voorstemmers behoorde State Street Global Advisors BlackRock en Vanguard hebben samen 11% van de aandelen van ExxonMobil in handen en zijn daarmee grootaandeelhouder.

BlackRock

BlackRock zei in een reactie liever direct in gesprek te gaan met bedrijven over complexe zaken als een lagere CO2-uitstoot. Vanguard stelde de gedragscode niet te hebben geschonden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's