Nieuws

Mixfonds blijft achter bij markt

Mixfondsen hebben het afgelopen jaar ondermaats gepresteerd. Cerulli verwacht dat beleggers de slechtste fondsen de rug toekeren.

Beleggingsfondsen met een spreiding over meerdere beleggingscategorieën zoals vastgoed, grondstoffen, obligaties en aandelen zijn het afgelopen jaar qua prestaties duidelijk achtergebleven bij de markt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse adviesbureau Cerulli Associates over de periode juli 2015 tot juli 2016.

Volgens managing director Barbara Wall van Cerulli is een jaar weliswaar geen basis voor een definitief oordeel. Toch gelooft zij dat beleggers ongeduldig beginnen te worden. Cerulli gelooft dat beleggers zich zullen richten op de fondsen die nog wel redelijke resultaten boeken.

De multi assetfondsen met de slechtste opbrengst zullen het volgens Wall moeilijk krijgen. De relatief magere rendementen hebben ook gevolgen voor de management fees.

Beheervergoeding

Het lijkt erop dat de fondsen beleggers proberen te compenseren voor de slechte resultaten met lagere vermogensbeheerkosten. Deze zijn volgens het onderzoek van Cerulli de afgelopen twee jaar gedaald met gemiddeld 16 basispunten.

Niet iedereen deelt de scepsis over de mixfondsen. Adrian Lawcocks van vermogensbeheerder Architas wijst erop dat 12 maanden een erg korte periode is om een oordeel te vellen. De fondsen zijn volgens hem doorgaans erg gevoelig voor volatiliteit op de markt en dat heeft deze categorie het afgelopen jaar duidelijk opgebroken.

Daar komt nog bij dat door het ruime monetaire beleid van centrale banken vrijwel alle beleggingscategorieën de neiging hebben in dezelfde richting te bewegen. Ook dit was niet in het voordeel van mixfondsen.

 

Op grote hoop

Analist Laith Khalaf van vermogensadviseur Hargreaves Lansdown heeft vooral moeite met het op een hoop gooien van alle mixfondsen. De verschillen tussen de fondsen zijn volgens hem groot als je bijvoorbeeld kijkt naar de mate waarin ze risico nemen. Het is logisch dat er dan verliezers en winnaars zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie