Nieuws

80% kans op snelle renteverhoging

Volgens El-Erian is de kans groot dat de Fed al in september gaat verhogen. Veel hangt af van het aankomende banenrapport.

Mohamed El-Erian, economisch hoofdadviseur bij Allianz en lange tijd na Bill Gross de nummer twee bij grootobligatiebelegger Pimco, acht de kans minimaal 60% dat de Federal Reserve in september de rente gaat verhogen.

Dit percentage kan zelfs oplopen naar 80%, zegt de expert in een video-interview met CNBC, als het banenrapport van vrijdag a.s. meevalt. Dat wil zeggen dat er 180.000 banen bij zijn gekomen, er sprake is van loongroei en dat er geen grote verschuiving in de participatiegraad plaatsvindt.

Gewoon doen

"Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, worden de argumenten om niet te verhogen wel erg zwak”, aldus El-Erian. "Het is dan erg lastig om niet te verhogen, want de participatiegraad en de lonen zeggen dat we vooruit moeten. We zitten namelijk dichtbij volledige werkgelegenheid.” Zelfs als het banenrapport aan twee van de drie voorwaarden voldoet, is de kans volgens El-Erian nog altijd groot dat de Fed over een paar weken gaat verhogen.

Als er vrijdag slechts aan één voorwaarde wordt voldaan, gaat het erom spannen. El-Erian zou het wel weten “Het is nu toch echt wel tijd om te gaan verhogen. De binnenlandse economie rechtvaardigt het. Te lang doorgaan met te lage rentes brengt flinke schade toe aan een economie. Binnenlands staan alle seinen op groen, maar het internationale plaatje knippert nog op geel. Dat houdt de Fed tegen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie