Nieuws

Grote beleggers zijn pessimistisch

Terwijl de aandelenbeurzen stijgen zien institutionele beleggers het steeds minder zitten, meldt State Street.

Terwijl de aandelenbeurzen stijgen zien institutionele beleggers het steeds minder zitten, zo blijkt uit de vertrouwensindex van wereldwijde beleggers van State Street. De index is in augustus fors gedaald, van 98 punten naar 89,7. In juni noteerde deze nog 105,7 punten, een score van 100 duidt op een neutrale risicobereidheid. De Investor Confidence Index analyseert de daadwerkelijke handelsdata van de bewaarbank en is dus niet gebaseerd op enquêtes. Hoe meer aandelentransacties institutionele beleggers plegen, des te groter is hun risicobereidheid en het vertrouwen.

Volgens Ken Froot - een van de bedenkers van de index - komt de daling door een bewogen zomer en door tegenvallende halfjaarcijfers. De meting heeft plaatsgevonden voor de conferentie in Jackson Hole. De opmerkingen die Janet Yellen daar maakte over een mogelijke renteverhoging kunnen de risico-aversie verder aanwakkeren, zo vreest Froot.

Alleen in Azië schijnt de zon nog

Het vertrouwen was in augustus onder Europese beleggers met 86,8 punten het laagst. Opvallend is dat in Europa het hele jaar al de institutionele beleggers minder optimistisch zijn dan in de rest van de wereld, een trend die al gaande is sinds begin vorig jaar. Op twee maanden na noteerde de vertrouwensindex dit jaar onder de 100 punten, terwijl tot voor kort de risicobereidheid in de rest van de wereld wel aanwezig was.

Alleen in Azië houdt de risicobereidheid onverminderd stand. De graadmeter noteert daar op 106,1 punten. Weliswaar iets lager dan de 113,2 punten in juni, maar de regionale index is sinds een dip in juni vorig jaar gestaag opgelopen en scoort sedert oktober vorig jaar onverminderd boven de 100. Timothy Graf van State Street ziet de wegebbende vrees voor een harde landing in China als verklaring voor het optimisme in Azië.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen