Nieuws

Opkomende markten gaan vliegen

Beleggingshuis Schroders is vol vertrouwen over het economische herstel van de opkomende markten.

Het startschot voor het herstel van de opkomende markten heeft volgens Schroders geklonken. Ondanks de vertraging van China verwacht het Britse beleggingshuis een sterkere economische groei van de opkomende markten in 2017. Die groei is met name te danken aan Rusland en Brazilië, die uit het recessiedal omhoog klimmen, en aan India waar de kredietgroei zich herstelt en de hervormingsdrang investeringen aanmoedigt.

Dat schrijft Craig Botham (zie foto), econoom opkomende markten van Schroders, in de laatste Economic & Strategy Viewpoint.

China verraste positief

China heeft het dankzij stimulerende maatregelen beter gedaan dan Botham in de eerste helft van het jaar had voorspeld. Echter, China kan dit volgens hem niet blijven volhouden. " Een nieuwe vertraging lijkt dan ook op komst te zijn." Dat betekent niet dat de de Chinese economie in de nabije toekomst een ruwe landing inzet. "De Chinese overheid beschikt over voldoende middelen om risico’s in de economie en het financiële systeem de kop in te drukken."

Botham zegt minder optimistisch te zijn over China in de komende drie jaar. Desondanks houdt hij vast aan de voorspelde economische groei van 6,4% in 2016 en 6,2% in 2017. Hier in Europa zijn we met lagere groeicijfers blij.

Brazilië overleeft perfecte storm

Brazilië dan. Het land dat in een perfecte economische storm verkeerde, lijkt volgens Botham in rustiger vaarwater terecht te komen. "De PMI’s trekken sterk aan. Het zal echter nog wel een paar kwartalen duren voordat de data positieve economische groei laten zien."

Botham verwacht dat de economische groei van Brazilië van -3,5% in 2016 zal verbeteren naar +0,9% in 2017. De inflatieverwachting stelt hij naar boven bij en de rente zal hooguit nog met 75 basispunten dit jaar worden verlaagd. Beleggers moeten wel beducht blijven voor politieke risico’s. "Interim-president Temer wordt gelinkt aan het Petrobras-schandaal en dit zou wel eens de hervormingsagenda van zijn regering kunnen ondermijnen." Welig tierende corruptie laat zich niet eenvoudig uit de weg ruimen.

Geleidelijk herstel Rusland

De vooruitzichten voor de Russische economische groei duiden volgens Botham op een geleidelijk herstel, ondanks de recente zwakte van de olieprijs. Botham gaat uit van positieve groei op jaarbasis in het vierde kwartaal een positieve algehele groei in 2017, zij het beperkt met 1,5%. Als de olieprijs stabiliseert, ziet hij nog ruimte voor een renteverlaging met 50-100 basispunten dit jaar.

India neemt een nieuwe horde

Na een decennium van wachten, heeft India eindelijk een wet aangenomen die de weg vrijmaakt voor de invoering van de zogenomende Unified Goods and Services Tax (GST). Het moet een breed scala aan inefficiënties wegnemen, waardoor investeringen, economische groei en belastinginkomsten allemaal gaan toenemen.

Botham rekent erop uit dat het Indiase monetaire beleid dit kwartaal al zal worden aangepast als de huidige centrale bankpresident Raja is aftreden. Hij verwacht dat zijn vervanger Urjit Patel de teugels wat zal laten vieren. Botham stelt daarom de inflatieverwachting licht bij tot 5,6% in 2016 en 5,9% in 2017.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie