Nieuws

Ethisch beleggen in olie

Uniforme bedrijfsrapportage moet beleggers helpen de 'goede' bedrijven te vinden.

Ethische fondsen zijn in trek. Maar met hun populariteit vervagen ook de ethische criteria. Dat schrijft Bloomberg in een artikel over deze sector. Zo blijken veel van deze fondsen, die zich veelal duurzaam of verantwoord noemen, geen enkel probleem te hebben met beleggingen in oliebedrijven.

Het belegde vermogen in ethische fondsen is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2005 werd nog nauwelijks 50 miljard pond in dit soort fondsen belegd. Op dit moment is dat gestegen naar ruim 220 miljard dollar. De prestaties van de fondsen zijn acceptabel.

Sinds de kredietcrisis is de MSCI KLD 400 Social index met 225% gestegen. Dat is vergelijkbaar met de stijging van de bredere S&P 500 index. De MSCI Social index bevat bedrijven als Microsoft, Procter and Gamble en Verizon Communications.

Onduidelijke criteria

Er zijn geen echte criteria voor wat een ethisch fonds is. Dat is de reden waarom diverse fondsen ook olieconcerns acceptabel vinden. Bloomberg constateert dat de criteria steeds verder worden opgerekt.
Sinds de lancering in 1999 is het aantal acceptabele bedrijven voor Impax Asset Management, dat een ethisch fonds heeft met 568 miljoen dollar aan belegd vermogen, gestegen van 250 bedrijven naar 1500 bedrijven.

De landen aangesloten aan de G20 gaat nu kijken of er geen regels kunnen worden opgesteld waar bedrijven zich, vrijwillig, aan kunnen houden. Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England zit een commissie voor die onderzoek gaat doen naar dergelijke criteria.

Het gaat Carney en zijn commissie in eerste instantie om verbetering van de bedrijfsrapportage. Als daar unirforme regels voor bestaan, kan beter worden vastgesteld welke bedrijven tot de ESG-uitblinkers behoren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen