Nieuws

In afwachting van Janet Yellen

De kans op een renteverhoging stijgt. Veel hangt af wat Fed-voorzitter Janet Yellen vandaag zegt in Jackson Hole

De kans op een renteverhoging stijgt. Veel hangt af wat Fed-voorzitter Janet Yellen vandaag zegt in Jackson Hole, aldus Bloomberg. Volgens een peiling houdt inmiddels een op de drie analisten rekening met een renteverhoging in september door de Amerikaanse Federal Reserve.

Dat is het hoogste percentage sinds de Britten voor een vertrek uit de EU stemden. De stemming onder analisten wordt gevoed door recente uitspraken van tweed Federal Reserve presidenten.

Volgens Kansas City president Esther George zijn hogere rentetarieven gerechtvaardigd. Ze herhaalt daarmee uitspraken die ze eerder heeft gedaan. Volgens Dallas president Robert Kaplan wordt het waarschijnlijker dat er een renteverhoging aankomt.

Hoe denkt Yellen over economie?

Kaplan benadrukt dat als er voor een renteverhoging wordt gekozen, het om een geringe verhoging zal gaan. Hij denkt dat het belangrijk is dat rekening wordt gehouden met geleidelijke kleine verhogingen van de rente. Eerder hadden hun collega’s uit New York en San Francisco al verklaard dat een renteverhoging in de komende maanden waarschijnlijk was.

Volgens Sean Keane, een analist voor Triple T Consulting in Auckland zal alles afhangen van de toon die Fed-voorzitter Janet Yellen vandaag aanslaat als ze een lezing houdt in Jackson Hole. Daar komen jaarlijks belangrijke centrale bankiers en andere bankiers bij elkaar om de toestand in de wereld te bespreken.

Normaal gesproken is het niet het moment om nieuw beleid aan te kondigen. De laatste keer dat dit gebeurde was toen toenmalig Fed-voorzitter Ben Bernanke in 2010 verkondigde dat er monetaire financiering aan zat te komen.

Yellen zal in haar toespraak ingaan op de middelen die de Fed ter beschikking heeft om inflatie te beheersen en de economie te stimuleren. Analisten zullen echter vooral speuren naar indicaties hoe Yellen denkt over de huidige staat van de Amerikaanse economie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie