Nieuws

Alternatieve beleggingen schokbreker

Alternatieve beleggingsfondsen zijn niet bedoeld om een zo hoog mogelijk rendement te maken. Het zijn schokbrekers.

Alternatieve beleggingen zijn slechts een alternatief voor obligaties om een portefeuille te diversifiëren. Dat tracht Roger Nusbaum althans te benadrukken. Hij reageert op een artikel in Barron’s waarin wordt gesteld dat het veel aantrekkelijker is om een normaal obligatiefionds te kopen.

De alternatieve fondsen schermen met rendementen van 3,9%. Volgens de auteur van het Barron’s artikel levert een Pimco obligatiefonds gemakkelijk 50% meer op. Volgens Nusbaum betekent dit dat de rol van alternatieve beleggingen wordt onderschat.

Nusbaum heeft het over fondsen als een absoluut rendement-fonds dat een rendement van inflatie +2% belooft. Volgens hem zijn de fondsen niet bedoeld om een zo hoog mogelijk rendement te behalen.

Schokbreker

Ze zijn juist bedoeld als een soort schokbreker voor extreme omstandigheden. Bijvoorbeeld voor de extreme situatie dat de aandelenmarkt in elkaar klapt. Sinds het dieptepunt van de aandelenmarkt na de kredietcrisis in maart 2009 is de S&P 500 index met 69% gestegen.

Daarbij is nog niet eens rekening gehouden met de dividenden die zijn uitgekeerd. Een dergelijk rendement is volstrekt irrealistisch voor de alternatieve beleggingen waar hij op doelt.

Dat rendement van 67% plus dividend wordt wel gerealiseerd in een omgeving waarin sprake is van enorme schommelingen. Opgaande en neergaande markten zullen blijven bestaan, aldus Nusbaum.

Dalende rendementen obligaties

Beleggers die op zoek gaan naar meer stabiliteit kunnen die vinden in de vorm van alternatieve beleggingen. Nusbaum sluit niet uit dat de fondsen die op een absoluut rendement mikken ook de komende tijd minder zullen presteren dan gewone obligatiefondsen.

Hij acht dit zelfs waarschijnlijk als het rendement op Amerikaanse overheidsobligaties ook de komende jaren blijft dalen. Een rendement van 0% en zelfs een negatief rendement behoren volgens Nusbaum tot de mogelijkheden. Maar mocht de rente ooit gaan stijgen, dan zijn alternatieve beleggingen volgens Nusbaum een serieus alternatief.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen