Nieuws

Obligatiemarkt is giga-luchtbel

Obligaties leveren niet alleen weinig op maar zijn volgens hedgefondsmanager Paul Singer zelfs levensgevaarlijk.

De obligatiemarkt is ‘gebroken’. Er is sprake van de grootste bubbel op de obligatiemarkt ooit. Dat zegt Paul Singer, oprichter en beheerder van de hedgefondsfirma Elliott Management. Deze firma is geen kleintje met een totaal beheerd verogen van 28 miljard dollar.

De Amerikaanse zender CNBC citeert uit de laatste update die Singer aan zijn klanten verstuurde. Daarin de constatering dat de vraag naar Amerikaanse obligaties blijft aanhouden. Dat heeft volgens Singer voor een belangrijk deel te maken met het feit dat steeds meer Zwitserse, Japanse en Europese overheidsobligaties een negatieve rente geven.

Volgens Singer is het op dit moment levensgevaarlijk om obligaties aan te houden. Hij voorspelt het instorten van de markt. “De catastrofe, of de combinatie van catastrofes, zal waarschijnlijk plotseling komen, iedereen verrassen en extreem hevig hevig zijn.”

Rare tijden

Volgens Singer bevinden we ons in een situatie die merkwaardiger is dan ooit sinds hij in 1977 zijn fonds oprichtte. Singer kiest op dit moment voor energiebedrijven met lage waarderingen en hij breidt zijn goudportefeuille uit.

Verder pleit hij voor alternatieve beleggingen. Hij denkt dat institutionele beleggers niet in aandelen en obligaties moeten beleggen, maar in fondsen met een speciale strategie.

Tegengeluid

Niet iedereen is ervan overtuigd dat de obligatiemarkt op instorten staat. Volgens Guy LeBas van Janney Montgomery Scott is er vooral sprake van een bubbel in het gebruik van de term bubbel. Zie ook de column Moe van bubbelgoeroes van Jeroen Blokland voor IEXProfs die precies hetzelfde signaleerde. 

LeBas wijst erop dat de waarde van obligaties vaststaat tegen de tijd dat ze het einde van hun looptijd bereiken. “Er komt een moment in de toekomst dat de obligaties zullen worden terugbetaald." Hoezo bubbel?

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie