Nieuws

Oud ontmoet nieuw

Michel Alofs van Optimix en Thomas Bunnik van Pritle buigen zich over de toekomst van onze vermogensbeheerders.

Waar gaat het met onze vermogensbeheerders naartoe? Directeuren Michel Alofs en Thomas Bunnik van respectievelijk het klassieke Optimix en de nieuwerwetse robo-adviseur Pritle schetsen de kansen en bedreigingen van een branche die aan de vooravond van stevige veranderingen staat.

Thomas Bunnik en Michel Alofs
Michel Alofs van Optimix en Thomas Bunnik van Pritle

Valt er iets zinnigs te zeggen over hoe vermogensbeheer er over vijf jaar uitziet?
Michel Alofs: “Voor de grote banken is het hopen dat ze daar nog een grote rol in spelen. Over vijf jaar waarschijnlijk nog wel, maar over tien jaar zou ik het niet weten. Aan de andere kant heb je de boutiques waar mensen betalen voor speciale service. Dat is een redelijk stabiele markt. Zoals dure auto’s altijd wel worden verkocht. Maar de kosten die klanten betalen, moeten wel in verhouding staan tot de kosten van de dienstverlening."

"Het oubollige is er wel vanaf”

"De kosten van vermogensbeheer zijn in het afgelopen decennium al flink gedaald. De uitdaging is om in een omgeving van stijgende investeringen en regelgeving de service en winstgevendheid op peil te houden. Als vermogensbeheerder moet je meer dan ooit met de tijd meegaan. Het oubollige is er wel vanaf.”

Thomas Bunnik: “Als onderdeel van de fintechcommunity zie ik in alle financiële disciplines toetreders op de markt komen. Nee, dat leidt niet tot grote zorgen. Wij staan er zeer sterk voor en ik zie tal van mogelijkheden voor risicodiversificatie.”

Michel Alofs: “Er zullen met robo-advies maar een paar winnaars zijn. Dat is een fascinerend gevecht.”

Thomas Bunnik: “Het kaf zal van het koren worden gescheiden. De komende jaren staan in het teken van consolidatie. Er zijn drie opties. Een, de traditionele banken nemen nieuwe toetreders over waardoor ze de controle houden. Of twee, de toetreders fuseren met elkaar en vormen voor de traditionele banken een heuse bedreiging. Het derde scenario is dat de grote technologiebedrijven overnames gaan doen in de financiële sector."

"Ik verwacht daarom een proces van creatieve destructie, zoals dat ook in de reisbranche heeft plaatsgevonden"

"Zeker is dat technologie de markt verder zal veranderen. In de wereldwijde vermogensbeheermarkt wordt nu jaarlijks 600 miljard euro aan omzet gegenereerd, terwijl 95 procent van de producten niet in staat is de benchmark te verslaan. Dat wil zeggen, de inkomsten kunnen niet worden gerechtvaardigd. Ik verwacht daarom een proces van creatieve destructie, zoals dat ook in de reisbranche heeft plaatsgevonden. Vervanging van oude processen door kostenefficiënte technologie gedreven service.”

Hoe zinvol is het nog om de klant in de watten te leggen?
Michel Alofs: “Het is goed om een klant persoonlijk te leren kennen en dat kan ook in een andere context, minder formeel, bij bepaalde evenementen. Dat versterk de relatie naar beide kanten. Maar al onze klanten zijn rijk genoeg om een concertkaartje te kopen, of om een golftoernooi te bezoeken. Daar hoeven we het niet voor te doen.”

Pritle vertroetelt helemaal niet.
Thomas Bunnik: “Ho, ho. Wij vertroetelen vooral door technologie. Wij zien mogelijkheden om klanten te laten praten met een machine die antwoord geeft op vragen die eerder zijn gesteld en zo een customised reactie geeft. Nu willen wij de klant vooral visueel inzicht geven hoe hij is belegd en hoe het verwachte rendement eruitziet. Dat verwachte rendement is op basis van rendementen van het verleden. Wel stellen wij de geprognotiseerde rendementen altijd naar beneden bij zodat de kans groter is dan 99,7% dat het doelrendement ook wordt behaald."

"Door technologie geven we inzicht in de risico’s, sturen we automatische berichten als een klant afwijkt van zijn groeipad en gaan we hem binnenkort automatisch feliciteren als hij jarig is. Het gaat om de beleving."

Het uitgebreide interview met Michel Alofs en Thomas Bunnik is te lezen in het IEXProfs Magazine, dat eind september / begin oktober zal verschijnen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie