Nieuws

Amerikaanse smallcaps breken uit

Na jaren van underperformance dreigen Amerikaanse smallcaps hun grote broers weer eens te verslaan.

Wordt 2016 jaar van de smallcaps? Voor het eerst in jaren presteren kleinere Amerikaanse bedrijven beter op de beurs dan de grote multinationals. Dat blijkt uit een artikel van Sumit Roy voor ETF.com.

Ondanks de goede resultaten van de grotere bedrijven blijken kleine en middelgrote ondernemingen dit jaar superieure beleggingsresultaten te boeken. Roy legt de resultaten van diverse ETF’s naast elkaar. De SPY (SPDR S&P500 ETF) volgt de S&P 500 index. Het rendement tot eind vorige week bedroeg 8,4%. Dat is aanzienlijk beter dan het rendement van 1,3% over 2015.

De indices voor kleinere en middelgrote bedrijven later echter hogere rendementen zien. The iShares Core S&P Midcap ETF (IJH) volgt een index voor 400 Mid cap bedrijven. Het rendement in het huidige jaar bedraagt 12,7%. De nog bredere iShares Russell 2000 ETF (IWM) steeg in dezelfde periode met 9,3%.

Amerikaanse groei

Een van de verklaringen voor het verschil is dat beleggers denken dat de Amerikaanse groei dit jaar hoger zal zijn dan die in de rest van de wereld. Small-en midcaps profiteren over het algemeen meer van de binnenlandse groei.

Een andere verklaring is dat de kleinere bedrijven over het algemeen meer afhankelijk zijn van financiering via bedrijfsobligaties. Juist de markt voor minder kredietwaardige bedrijven (junk bonds) is het afgelopen jaar stabieler geworden. Hierdoor vinden veel kleinere bedrijven het gemakkelijker om hun activiteiten te financieren.

Tech rules

Als naar een beleggingsperiode van vijf jaar wordt gekeken dan blijkt SPY een beter rendement te hebben dan de andere twee ETF’s. Maar als een nog langere beleggingshorizon wordt gekozen, bijvoorbeeld van tien of van zestien jaar, dan presteert de IJH index het beste.

De belangrijkste verklaring voor de verschillen zit in de sectorsamenstelling van de diverse indices. De technologiesector is relatief groot in largecap-indices. In de andere indices is de financiële sector juist het belangrijkst. Tech deed het beter dan de banken. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie