Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

De angst voor EM is weg

Door een ingreep van dokter Fed en sussende woorden van zuster grondstoffen zijn beleggers hun angst kwijt voor opkomende markten.

Het tij lijkt dit jaar gekeerd te zijn voor opkomende markten. Niet alleen doordat grondstoffenprijzen begin dit jaar uitbodemden en de Federal Reserve zich na de Brexit milder opstelt, ook zijn er vroege tekenen van groei en winstherstel zichtbaar.

De vraag is of achter de hernieuwde belangstelling van beleggers voor de regio fundamentele redenen zitten, of dat het te maken heeft met de zoektocht naar rendement. De MSCI Emerging Markets index staat dit jaar op circa 13% winst, gemeten in euro, tegen een verlies van circa 8% voor de EURO STOXX 50 en 7% winst voor de S&P 500. 

Grondstoffenprijzen

Prashant Khemka, Chief Investment Officer (CIO) Active Equity bij Goldman Sachs Asset Management (GSAM) noemt de stabilisatie van grondstoffenprijzen en het feit dat eind vorig jaar het kapitaal niet uit de regio gutste na de eerste renteverhoging van Fed fundamentele redenen, hoewel hij toegeeft dat de toestroom van kapitaal dit jaar deels is ingegeven door de search for yield. “Er is veel angst bij beleggers verdwenen. Ook de Brexit kwam en ging. De risicoperceptie is veranderd." 

De portfoliomanager verwacht niet dat de dalende trend, die de olieprijs volgens veel analisten de komende tijd laat zien, het sentiment weer volledig op zijn kop zal zetten. Een paar dollars meer of minder voor een vat ruwe olie maakt volgens hem niet uit, zolang prijsfluctuaties maar niet te abrupt zijn. “Als de prijs binnen een maand terugvalt naar dertig dollar het vat, of in een paar dagen zeven dollar stijgt of daalt dan kunnen de zorgen weer terugkeren bij beleggers.”

Cricketfan Khemka ziet beleggen als sport: hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. Een belegger kan net als een topsporter niet uitblinken zonder passie. Zijn passie voor beleggen begon in 1985, toen de beurs van Mumbai een bloeiperiode doormaakte. De familie Khemka verdiende goed geld met aandelen, zoals zijn opa die al zijn spaargeld had belegd op de beurs. Dat gevoel is hem als 13-jarige jongen bijgebleven. Vijf jaar later kocht de Indiër zelf zijn eerste aandeel, en is zich blijven verdiepen in de financiële markten.

Passie voor beleggen

De passie voor beleggen is nooit verdwenen. Khemka staat bij Goldman Sachs Asset Management (GSAM) aan het hoofd van drie opkomende marktenfondsen: Goldman Sachs India Equity Portfolio, BRIC Equity Strategies en Global Emerging Markets Equity. In totaal is hij verantwoordelijk voor hij 4,5 miljard Amerikaanse dollar, waarvan meer dan de helft is gestoken in het Indiafonds en het brede opkomende marktenfonds

Met de fondsen heeft hij de laatste drie tot vijf jaar toprendementen laten zien. Het Indiafonds dat hij sinds 2008 beheert is afgelopen kwartaal door Morningstar opgewaardeerd van Brons naar Zilver. De wijze van beleggen is niet al te gecompliceerd volgens Morningstar, en staat stevig beleggen toe in Indiase midcaps en smallcaps.

Een model gebaseerd op verdisconteerde kasstromen is belangrijke bij de waardering van bedrijven. Onderzoek naar het verdienmodel van bedrijven en naar de corporate governance zijn de sleutelelementen in de bottom-up selectie van aandelen.

Beleggen in ETF’s

Opvallend is de grote positie van een ETF – iShares Zuid Korea ETF – in het Global Emerging Markets Equity fund. Is de actieve fondsmanager van zijn geloof gevallen? “Uit oogpunt van liquiditeit wordt 5 tot 10% van het fonds belegd in cash of ETF’s. Nieuwe instroom wordt soms tijdelijk omgezet om in ETF’s van landen, waarin we onderwogen zijn om het landenrisico te verminderen.”

Wat de beleggingsfondsen die Khemka leidt gemeen hebben, is een voorkeur voor India ten opzichte van hun benchmark. Volgens de beheerder, die benadrukt dat zijn team in circa 25 opkomende markten alpha zoekt, is dat het gevolg van het aantal bottom-up kansen dat in India voorhanden is.

“We hebben de afgelopen tien jaar laten zien dat we alpha uit de Indiase markt kunnen halen, en hebben een sterk team in Mumbai. India heeft weinig beursgenoteerde staatsbedrijven vergeleken met andere opkomende landen, de beurs telt veel small- en midcaps en het is een heterogene markt, die niet op een sector leunt, zoals grondstoffen of technologie.”

Staatsbedrijven mijden

Met beleggen in staatsbedrijven in opkomende markten – in China bijvoorbeeld goed voor twee derde van de markt - heeft Khemka niet veel op. Deze bedrijven voegen zich veelal naar de wensen van de overheid, en zijn daardoor minder geneigd inkomsten te delen met de privé-aandeelhouders. “Door die tegengestelde belangen kan de corporate governance in het gedrang komen, en wordt kapitaal mogelijk niet goed aangewend, wat het rendement beïnvloedt.”


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Impact beleggen