Nieuws

Smart beta slaat aan in Europa

Het beheerde vermogen in smart bèta-ETF’s kan binnen afzienbare tijd de kaap van 1.000 miljard Amerikaanse dollar slechten.

Het totaal beheerde vermogen in smart bèta-ETF’s kan binnen afzienbare tijd de kaap van 1.000 miljard Amerikaanse dollar slechten. Als de huidige instroom aanhoudt in factor-ETF’s dan eindigt dit jaar het totaal beheerde vermogen boven de 500 miljard dollar en komt in 2020 in de buurt van de 800 miljard dollar, schrijft Nizam Hamid, hoofd strategie van WisdomTree Europe.

Hij zou echter niet gek staan te kijken als het werkelijke bedrag onder beheer over vier jaar dichter in de buurt van de 1.000 miljard dollar ligt. “Passieve fondsen groeien sinds 2007 wereldwijd vier keer zo snel als actieve producten, volgens recent onderzoek van Morningstar.” In vergelijking met de Verenigde Staten heeft Europa nog een lange weg te gaan, zegt Hamid.

ETF’s nemen maar 3,7% van het totaal beheerde vermogen in beleggingsfondsen voor rekening, maar vooral met smart bèta-ETF’s gaat het hard. Volgens Morningstar is smart bèta goed geweest voor ruim een kwart van de netto-instroom in de Europese markt tussen april en juni.

Smart bèta-ETF’s

Volgens Morningstar is voor bijna 37 miljard dollar in Europa in smart bèta-ETF’s belegd. Dat is circa 8% van het totaal beheerde vermogen in Europese ETF’s. Het totaal beheerde vermogen in smart bèta-ETF’s bedraagt 429 miljard dollar eind juli, volgens het adviesbureau ETFGI.

Bijna wekelijks wordt er een nieuwe smart bèta-ETF op de Europese markt gebracht. De website ETF Stategy rekent de Think Morningstar High Dividend UCITS ETF van de Nederlandse ETF-aanbieder Think tot de vier interessantste smart bètalanceringen van het jaar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie