Nieuws

Vrees voor irrational exuberance

De vrees voor irrational exuberance stijgt bij obligatiebeleggers, waarschuwt het hoofd beleggingen van Bank of America Merrill Lynch.

De vrees voor irrational exuberance neemt toe bij obligatiebeleggers, waarschuwt het hoofd beleggingen Michael Hartnett van Bank of America Merrill Lynch.

De term irrational exuberance (irrationele uitbundigheid) is in 1996 in een speech gebruikt door de toenmalige Fed-voorzitter Alan Greenspan om de aandelenrally te typeren die op dat moment gaande is. Na de uitspraak van Greenspan kukelden koersen met procenten omlaag.

Hartnett signaleert dezelfde uitbundigheid in de obligatiemarkt door de almaar dalende rentes wereldwijd. “Veilige, defensieve beleggingen worden steeds kwetsbaarder voor taper tantrum 2.” Daarmee refereert de strateeg aan de scherpe koersdaling die obligaties lieten zien toen de Federal Reserve (Fed) in de zomer van 2013 voor het eerste hintte op een renteverhoging.

Techbubbel

Het gevaar is dat beleggers niet handelen naar hun zorgen, aldus Hartnett. “Het verkopen van high yieldobligaties is in hun ogen hetzelfde als de irrational exuberance van de Nasdaq verkopen in augustus 1999, acht maanden voordat de techbubel barstte,” aldus de analist in Financial Times.

De huidige rally in staatsobligaties wordt grotendeels gedreven door nieuwe rondjes van kwantitatieve verruiming door centrale banken en angst voor trage groei. Het sentiment kan volgens Hartnett snel omslaan. Aan het eind van de maand komen centrale bankiers bijeen voor hun jaarlijkse bijeenkomst in het

Amerikaanse Jackson Hole. Als Fed-voorzitter Janet Yellen een agressieve toon aanslaat, kan dat al een feit zijn. De analist verwacht verder dat soepel geldbeleid en fiscale stimuleringsmaatregelen meer hand in hand zullen gaan, in een poging om de groei aan te jagen.

Dat zou de inflatie een impuls kunnen geven, terwijl investeringen van de overheid in infrastructuur goed is voor de vraag naar goederen en diensten en de werkgelegenheid.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie