Nieuws

Robeco minder in high yield

Dat Robeco in het 2e kwartaal high yield-obligaties verkocht, wil niet zeggen dat het nu enthousiast is over staatspapier.

In het neutrale profielfonds Robeco Balanced Mix bleef het totale gewicht van obligaties in het tweede kwartaal gelijk op ongeveer 33% van de portefeuille, maar vond er een duidelijke verschuiving plaats vanuit risicovollere high yield-obligaties naar enerzijds staatsobligaties (+4.5%) en anderzijds een klein deel naar investment grade credits (+1.5%).

High yield obligaties zijn nog wel steeds in de portefeuille aanwezig. Daarnaast is verder risico afgebouwd door het gewicht van aandelen af te bouwen ten gunste van kas. Deze is opgelopen van een onderwogen positie (-1.5%) naar +3%.

Overgewaardeerd

Beleggingsstrateeg Peter van der Welle van Robeco, vertelt dat de Multi-asset fondsen van Robeco in het tweede kwartaal hun overweging in high yield obligaties inderdaad in stapjes hebben teruggebracht. “Sinds februari hebben die mede door de stijging van de olieprijs een mooie rit gemaakt. Het was tijd om winst te nemen."

Niet dat Robeco zijn totale high yieldportfeuille de deur heeft uitgedaan. Ten opzichte van staatsobligaties heeft Robeco high yield nog altijd overwogen. Van der Welle: "We constateren dat zeker de Europese markt van staatsobligaties als gevolg van het ECB -beleid overgewaardeerd is. Op fundamentele gronden is de Europese 10 jaars obligatie zo’n 0,8% te duur. Dat maakt de markt kwetsbaar voor een opleving van de inflatie. In de VS is de overwaardering minder."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine ETF's