Nieuws

EM verliezen grip op eigen rente

De langetermijnrente in opkomende markten wordt vooral bepaald door de Fed en andere grote, ontwikkelde economieën.

Opkomende markten hebben geen grip op de eigen lange termijn rentetarieven. De lange termijn rente wordt volgens de BIS vooral bepaald door de Fed en het monetaire beleid in andere grote ontwikkelde economieën. De invloed van de centrale bankiers in opkomende markten blijft beperkt tot de korte termijn rente, valt te lezen op Bloomberg.

Uit een paper van de BIS blijkt hoe binnenlands monetair beleid van een aantal opkomende markten krachteloos is geworden als gevolg van de financiële globalisatie. Centrale banken in kleine economieën hebben maar een beperkte invloed op de lange termijn rente in hun eigen valuta. De correlatie tussen opkomende markten en de Amerikaanse lange rente neemt toe en dat stelt deze opkomende markten voor een uitdaging om hun eigen monetaire beleid te voeren.

Volgens de BIS leidt een rentestijging van 100 basispunten in tienjarig Amerikaans schuldpapier tot een rentestijging met 79 basispunten in ontwikkelde markten en 69 basispunten in de opkomende markten van Brazilië, Chili, Colombia, Indonesië, Korea, Maleisië, Mexico, Filippijnen, Polen, Zuid-Afrika, Thailand en Turkije. Met name de correlatie met deze opkomende markten noemt de BIS opvallend, omdat de obligatiemarkten in de opkomende markten pas recent geopend zijn voor buitenlandse beleggers. 

Opkomende markten

Ondanks de grote verschillen op macro-economische en financieel gebied tussen de opkomende en de ontwikkelde markten loopt de lange termijn rente in opkomende markten in de pas met de tarieven in de ontwikkelde markten. De centrale banken daar kunnen hun invloed aanwenden op het korte einde van de rentecurve, maar het lange einde wordt bepaald voor mondiale krachten.

Deze conclusies zijn frustrerend voor de beleidsmakers in de opkomende markten. Sinds de crisis van 1997 hebben zij allerlei hervormingen doorgevoerd om de economie weerbaarder te maken tegen macroschokken en een betere controle te krijgen over de binnenlandse creditmarkten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie