Nieuws

Unconstrained is de oplossing

Unconstrained beleggen is volgens David Bint dé oplossing voor obligatiebeleggers die nog iets willen verdienen.

De defensieve obligatiebelegger zit in een lastig parket. Geld verdienen met relatief veilige staatsobligaties is er niet meer bij. Mocht de rente niet langer dalen, maar weer gaan stijgen, dan verandert het nulrendement in een negatief rendement.

David Bint
, investment director en multi-assetspecialist bij Standard Life Investments, kiest daarom voor unconstrained.

Het probleem vergrijzing

“Van traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties maar ook vastgoed wordt weinig verwacht. Het heeft te maken met de lage economische groei. De oorzaak daarvan is de vergrijzing. Ook de economische transitie van China wordt als reden genoemd. Aan de andere kant, hoe meer mensen iets verwachten, hoe groter de kans dat het niet gebeurt.”

Nieuwe werkelijkheid

“Historisch gezien gold: wilt u meer rendement boeken, dan zal u ook meer risico moeten nemen. Beleggers verwisselende daarom staatsobligaties voor bedrijfsobligaties, stapten vervolgens in high yield om dan de overstap te maken naar aandelen. Maar in de laatste tien jaar zijn er beleggingsfondsen op de markt gekomen die succesvol buiten de gebaande paden beleggen. In markten waarin traditionele beleggingen amper nog renderen moet u het daarom breder zoeken.”

Unconstrained dus

“Een oplossing zijn fondsen met een extreem breed beleggingsuniversum waarvan de beheerders de vrijheid hebben om tal van strategieën toe te passen, die bij een lage rente omgeving passen. Van elke strategie zijn de rendementskansen bepaald, en misschien nog wel belangrijker, is duidelijk wat een strategie met het risicoprofiel van de algehele portefeuille doet.”

Long/short

“Stel dat de verwachtingen van Europese aandelen laag zijn. Dan heeft het weinig zin om een traditioneel Europees aandelenfonds te kopen. Maar misschien zijn binnen die Europese markt Duitse bedrijven veel lager gewaardeerd dan Franse. In dat geval is er veel voor te zeggen om long te gaan in Duitse aandelen en short te gaan in Franse. Het risico is beperkt en ook in een slappe markt kan er op deze manier geld worden verdiend."

"Een ander voorbeeld van een relative value equity-strategy: onlangs zijn we voor een van onze absolute return-fondsen long gegaan in de S&P 500 en short in de Russell 2000. De achterliggende reden? Mocht de Amerikaanse economie teleurstellen, dan zullen smallcaps, die zich traditioneel meer richten op de Amerikaanse thuismarkt harder worden geraakt. Ook dit is een defensieve strategie om kansen te grijpen.”

Geen garantie

“Rendementen kun je nooit beloven, maar het is altijd mogelijk om doelen vast te stellen en daar de strategieën op aan te passen.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine ETF's