Nieuws

Low vol trekt smart bèta

Low vol-ETF’s hebben het gros van de instroom in smart bèta-ETF’s in het eerste halfjaar voor rekening genomen.

De beleggingen in smart bèta-ETF’s hebben een nieuw record bereikt. Eind juni was in totaal 429 miljard dollar belegd, aldus onderzoeksbureau ETFGI. In het begin van het jaar was in totaal net iets meer dan 400 miljard dollar belegd in smart bèta-ETF’s. Het bedrag is nog altijd een schijntje vergeleken bij de 17.500 miljard dollar die is belegd in ETF’s die traditionele, marktgewogen indices volgen.

De Verenigde Staten is verreweg de belangrijkste markt voor deze producten. Amerikaanse ETF's zijn goed voor een aandeel van ruim 390 miljard dollar. Ze worden op ruime afstand gevolgd door Europese fondsen met een aandeel van ruim 26 miljard dollar. De groep is compleet met Canadese fondsen (9 miljard dollar) en Japanse fondsen, met iets minder dan 1 miljard dollar aan belegd vermogen.

ETF’s die low volstrategieën aanhangen, hebben met 14,32 miljard dollar dit jaar het gros van de netto-instroom van 16,15 miljard dollar voor rekening genomen. De factor waarde is goed geweest voor 6,83 miljard dollar, terwijl dividend-ETF’s 3,09 miljard dollar aantrokken. ETFGI licht niet toe welke smart bètacategorieën uitstroom hebben ervaren.

Van de aanbieders van smart bèta-ETF’s is BlackRockdochter iShares goed voor de grootste netto-instroom: 19,02 miljard dollar, gevolgd door de prijsvechters Vanguard (5,26 miljard) en Charles Schwab Investment Management 2,15 miljard. 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie