Nieuws

Tien nieuwe opkomende markten

Nieuwe opkomende markten zijn goed voor een gezamenlijke groei van 4.300 miljard dollar.

Wat zijn de opvolgers van China en India als motoren voor de wereldwijde groei in de komende tien jaar? Dat is de vraag die onderzoekers bij BMI Research zich hebben gesteld.

In een artikel voor de website van het World Economic Forum passeren tien landen de revue. Ze zijn volgens BMI in het komende decennium goed voor een gezamenlijke groei van 4.300 miljard Amerikaanse dollar. Dat is ongeveer gelijk aan de omvang van de Japanse economie op dit moment.

De tien landen die BMI identificeert zijn, in alfabetische volgorde: Bangladesh, Egypte, Ethiopië, Indonesië, Kenia, Myanmar, Nigeria, Pakistan Filippijnen en Vietnam. De industriële export zal de belangrijkste groeimotor zijn in deze landen, zo stelt BMI. Daarnaast wordt de economie geholpen door een sterke groei in de bouw. Als gevolg van de voortgaande verstedelijking is veel nieuwe infrastructuur en zijn veel nieuwe huizen nodig.

Minder olie

BMI verwacht daarentegen dat mijnbouw en de olie- en gasindustrie een minder prominente rol zullen spelen in de komende jaren. In ieder geval minder prominent dan de betekenis is geweest in de afgelopen vijftien jaar. Verder denkt BMI dat de groei minder bepaald zal worden door een stijgende vraag naar grondstoffen. Dat was in de jaren tot 2012 de belangrijkste motor van wereldwijde groei. Het instorten van de grondstofprijzen sinds 2012 zorgde voor een terugval van de groei in veel opkomende markten.

Veel van de genoemde landen zijn op dit moment nog afhankelijk van de export van landbouwproducten. Dat geldt bijvoorbeeld voor Bangladesh, Ethiopië, Indonesië, Pakistan en Vietnam. Volgens BMI zal dat veranderen. In het geval van Pakistan geldt bijvoorbeeld dat het land volgens BMI een van de belangrijkste markten voor de productie van textiel en auto’s zal worden. Het land zal profiteren van de lagere kosten voor energie.

Ook voor Indonesië geldt dat het land zich meer op de maakindustrie gaat richten. Het land zal minder afhankelijk worden van grondstoffen. Grote infrastructuur projecten zwengelen de groei verder aan, aldus BMI.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen