Nieuws

De goedkoopste ETF's van Nederland

De groeiende omvang van de passieve fondsen en de flinke concurrentie zorgen ervoor dat de kosten omlaag kunnen.

Bij passief beleggen draait het om schaal. En de groeiende omvang van de passieve fondsen en de flinke concurrentie zorgen ervoor dat de kosten omlaag kunnen. Dat gebeurt ook.

Experts verwachten dat aanbieders van ETF binnenkort niks meer vragen voor producten gebaseerd op grote, markt gewogen indices. Als die ETF’s groot genoeg zijn, tenminste. Hun geld kunnen ze ook verdienen met het uitlenen van de onderliggende effecten.

Ze zullen dan hun marges proberen te halen in niches en met gespecialiseerde ETF's. Smart bèta-ETF’s bijvoorbeeld of multi-asset-ETF's. 

Maar hoe staat het in Nederland met de kosten voor passieve producten? Zijn die al bijna gratis? Opvallend is dat aandelen-ETF’s het minste kosten. En die ETF’s zijn lang niet allemaal zo groot.

De goedkoopste 10

 

 

Dit lijstje komt uit de database van Lipper en is gebaseerd op de TER, de total expense ratio. Nu is dat volgens sommige experts niet de beste manier om kosten te vergelijken. Kritiekpunt is bijvoorbeeld dat in-en uitstappen niet is meegerekend. En zijn de spreads niet belangrijker dan de kosten, ook zo'n ding bij ETF's. 

Zeker is dat de definitie van de TER eenduidig is en voor bijna alle fondsen in deze database bekend is. De data zijn per eind juni en er zijn alleen ETF’s meegenomen die in Nederland verkocht mogen worden. Er zijn er 985 in totaal waar de TER van bekend is. 

Tot slot, waar zit nu de meeste marge voor de aanbieders? Commodity-ETF’s zijn over het algemeen het duurst.

De duurste 10

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen