Nieuws

Assetallocatie voor jonge beleggers

Wat is de juiste assetallocatie voor een jonge belegger? Veel hangt ervan af hoe wordt omgegaan met verliezen.

Wat is de juiste asset allocatie voor een jonge belegger? Die vraag werd gesteld aan Ben Carlson van A wealth of common sense. Volgens hem is er geen goed of fout antwoord op die vraag te geven, is het ook niet leeftijdsgebonden, maar hangt het af van de psychologische instelling van de desbetreffende belegger.

De grootste hindernis is niet de allocatie op zich, maar de uitdaging om vast te houden aan het beleggingsplan waarvoor gekozen is. Een zware weging in aandelen lijkt zinvol voor een jonge belegger, zolang die maar begrijpt waar hij zich in begeeft. Waar het vooral om gaat, is of een belegger om kan gaan met verliezen die hij gaandeweg tegenkomt.

Houd vast aan het beleggingsplan

Carlson heeft wel een aantal aandachtspunten voor de jonge belegger met een beleggingshorizon van meerdere decennia.

  • De beste aanpak is periodiek beleggen met een vast bedrag.
  • Zorg voor een gezonde financiële huishouding.
  • Dankzij de jonge leeftijd is er de mogelijkheid om veel volatiliteit in de langetermijnbeleggingen te incasseren. Dit is een zegen en een vloek, afhankelijk van de ervaring en de persoonlijke constitutie.
  • Elke belegger moet enig historisch besef hebben, om zich bewust te zijn hoe manisch de markten kunnen reageren. Herbalanceren naar de oorspronkelijke weging in de portefeuille zal betekenen dat men tegen de stroom in roeit. 
  • Aandelenmarkten wereldwijd verloren rond de 60% tijdens de laatste financiële crisis. Kunt u dat aan, om uw zuurverdiende geld in waarde te zien halveren, als u een portefeuille hebt waarin aandelen zwaar wegen?
  • Het gevoel van verlies van zuurverdiend geld valt niet vanuit de literatuur te ervaren, dat leert men alleen de werkelijkheid.
  • Beleggen is een strijd tussen veiligheid nu, of later. Als u het nu wilt, moet u lage rendement accepteren, veiligheid later gaat gepaard met het accepteren van tussentijdse verliezen.
  • Leef niet op te grote voet, vermijd creditcardschulden, spaar en houd de kosten van beleggen laag en spreid de portefeuille. 
  • Leer van de fouten uit het verleden. Met het vermijden van fouten op het verkeerde moment is al de helft gewonnen.
  • Zorg voor een goed plan met de juiste beleggingsbeslissingen. Dan is een mate van negeren een goede strategie. Laat rendement op rendement zijn werk maar doen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie