Nieuws

Libor loopt op door hervormingen

Hervormingen van geldmarktfondsen, die 14 oktober in moeten gaan, drijven de Libor-rente hoger.

Hervormingen van geldmarktfondsen drijven de Libor-rente hoger. Grafieken doen denken aan de periode rond de financiële crisis, toen de leenkosten ook opliepen omdat beleggers bezorgd waren om geld te lenen aan potentieel zwakke banken. Nu is er ook een hoop bezorgdheid over Europese banken, maar de huidige opmars van de Libor heeft niets te maken met de financiële instellingen op zich, maar nog wel alles met de financiële crisis van toen, schrijft Bloomberg.

De geldmarktfondsen staan voor ingrijpende hervormingen, die per 14 oktober in moeten gaan en bedoeld zijn om een herhaling van de crisis te voorkomen. Geldmarktfondsen beleggen in kortlopende obligaties, geldmarktpapier en termijndeposito’s en werden vaak aangeprezen als veilige plek om tijdelijk geld te stallen.

Afgelopen week piekte de Libor op 72 basispunten, maar dat viel samen met het ingaan van de laatste 90 dagen voor de deadline van de hervormingen. Door die naderende datum werden banken gedwongen om hun tarieven aantrekkelijker te maken. Institutionele geldmarktfondsen anticiperen op volatiliteit en vermijden kortlopende obligaties, of vragen een hogere vergoeding als compensatie voor de liquiditeit. Deze fondsen beleggen normaal gesproken ongeveer 60% van hun vermogen in obligaties en termijndeposito’s. Emittenten, die van deze vorm van financiering afhankelijk zijn, merken minder belangstelling en zien hun ongedekte leenkosten oplopen.

Voorsorteren

Sommige fondsen sorteren al voor op de hervormingen. Bijvoorbeeld het Fidelity Cash Reserve fonds, met een belegd vermogen van 111,5 miljard dollar, heeft zijn mandaat gewijzigd en belegd alleen nog maar in staatsobligaties en collateralized securities. Korte termijn leenkosten voor bedrijven lopen al langer op als gevolg van een afnemende vraag naar dit schuldpapier. 

De transitie is nog niet voorbij, Deutsche Bank denkt dat de spread tussen Libor en de Overnight Borrowing Rate zal oplopen tot 35 tot 40 basispunten, maar dat kan snel meer worden als de uitstroom van prime geldmarktfondsen piekt. De opzet van de hervormingen is om geldmarktfondsen veiliger te maken, maar banken verliezen mogelijk een belangrijke financieringsbron, terwijl de zorgen over sommige kredietvertrekkers toenemen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie