Nieuws

Meer in ETF's, ondanks Brexit

Beleggers investeerden in juni in Europa meer in ETF's, ondanks de onzekerheid en de Brexit. Obligaties en aandelen VS waren populair.

In tegenstelling tot de trend in de Eueropese fondsindustrie en ondanks de toegenomen volatiliteit in aanloop naar de Brexit hebben ETF-aanbieders een netto-instroom gezien in juni. Toch is het beheerd vermogen in ETF’s in Europa afgelopen maand ten opzichte van mei licht gedaald naar 453,6 miljard euro.

Dit is vooral te wijten aan koersdalingen op de onderliggende markten. De netto-omzet is namelijk met 3,3 miljard euro gestegen.

AUM van European ETF’s per categorie, per 30 juni, 2016. Bron: Thomson Reuters Lipper.

Beleggers zijn in juni wel aan de voorzichtige kant geweest met hun beleggingen. Van de tien best verkopende Lippercategorieën zijn er vijf obligatiecategorieën. Opvallend is dat afgelopen maand geen enkele van de tien best verkopende Lippercategorieën een omzet had van meer dan een miljard euro.

Meeste geld in aandelen

Aandelen VS en aandelen wereldwijd hebben het meeste nieuw geld verwelkomd, allebei +0,9 miljard euro. Bedrijfsobligaties Europa zijn goed geweest voor 0,8 miljard omzet. Bij elkaar is dit 78% van de totaalinstroom in juni, die behoorlijk geconcentreerd is geweest.

Dat is een normaal verschijnsel doordat beleggers ETF's vaak gebruiken om hun marktvisie te implementeren en kortetermijnbeslissingen op het gebied van assetallocatie uit te voeren.

Top 10 omzet Lipper Global Classifications juni 2016, in miljoenen euro’s. Bron: Thomson Reuters Lipper.

Aan de minkant, de ETF’s met de meeste uitstroom, hebben afgelopen maand staatsobligaties EMU (-0,6 miljard euro), aandelen Japan (-0,4 miljard euro) en obligaties VS high yield (-0,3 miljard euro) gestaan. Hieronder als tegenhanger van de grote fondsen, een overzichtje van de allerkleinste ETF-categorieën. 

Kleinste Lipper Global Classifications juni 2016, in miljoenen euro’s. Bron: Thomson Reuters Lipper.

Lijstje topverkopers

Ook het lijstje met de grootste ETF-verkopers in Europa is geconcentreerd. Slechts 19 van de 48 aanbieders hebben meer dan een miljard euro onder beheer. De grootste aanbieder, iShares beheert 218,8 miljard euro, en is goed voor meer dan 48% van het totaal beheerd vermogen in ETF’s in Europa. db X-trackers heeft 53,7 miljard euro en Lyxor ETF 45,8 miljard euro in portefeuille.

Top 10 ETF-verkopers bij AUM, juni 2016, in miljoenen euro’s. Bron: Thomson Reuters Lipper

De top-10 ETF-verkopers is samen goed voor 92,37% van het beheerd vermogen in de Europese ETF-industrie. De rest van de 38 aanbieders met een of meer ETF’s heeft samen slechts 7,63% van de markt in handen.

Omdat de Europese markt zo geconcentreerd is, is het verrassend dat maar zes van de tien topverkopende ETF-aanbieders in juni goede zaken hebben gedaan. iShares, met een netto-omzet van 1,5 miljard euro, is belangrijkste verkoper in Europa. Vanguard heeft voor 0,7 miljard verkocht, en Lyxor ETF voor 0,6 miljard euro aan ETF’s.

Omdat de top-10 samen goed is voor 118,9% van de totale netto-instroom, hebben enkele van de 48 ETF-verkopers in Europa te maken gehad met uitstroom, samen 0,9 miljard euro. 


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen