Nieuws

Schuld van China overtreft alles

De schuld die China de afgelopen zeven jaar heeft opgebouwd is zo hoog, geen ander ontwikkelingsland heeft dit ooit gedaan.

De Chinese groeimotor hapert. Vergeleken bij de VS en Europa is een groei van 6,7% per kwartaal helemaal prima, maar voor China is dit relatief laag. Als we trouwens even uitgaan van het officiele groeicijfer van de overheid. In hoeverre dit waar is, valt niet te controleren.

Om de groei te stimuleren steekt de Chinese overheid zich diep in de schulden. En die schulden leveren per yuan minder groei op dat een paar jaar geleden. Erger zelfs, het geleende geld is zes keer minder effectief, aldus analisten die Reuters citeert.

Geen een ander opkomend land heeft ooit zo'n schuldenberg gecreëert, aldus Morgan Stanley. De totale obligatieschuld in China is in de afgelopen 18 maanden 50% gegroeid naar 57 biljoen yuan. Dat is zo'n 80% van het bbp. 

De vraag is nu of China een schuldbubbel aan het maken is die in de nabije toekomst kan knappen. Experts zijn het er in ieder geval over eens dat dit kortetermijndenken van China de langetermijnproblemen niet aanpakt. Slecht draaiende staatbedrijven krijgen leningen om iets van groei te genereren in plaats van dat ze gesloten of omgebouwd worden en met slechte leningen wordt niets gedaan. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie