Nieuws

ECB maakt handel obligaties duurder

De ECB koopt massaal bedrijfsobligaties op. Dat maakt de handel in deze obligaties duurder.

De ECB koopt massaal bedrijfsobligaties op. Dat maakt de handel in deze obligaties duurder, aldus Bloomberg. In de afgelopen weken zijn de kosten van een transactie van 1 miljoen euro opgelopen van gemiddeld 4600 euro naar 6200 euro. De belangrijkste oorzaak daarvoor wordt toegeschreven aan de ECB.

De Europese centrale bank heeft in de afgelopen zes weken ruim tien miljard euro aan bedrijfsobligaties opgekocht. De ECB is echter niet de enige oorzaak. Door toegenomen regelgeving is het ook duurder geworden om in bedrijfsobligaties te handelen.

Dat blijkt bijvoorbeeld op de markt voor obligaties van bedrijven met een lage kredietstatus (junk bonds). Daar zijn de kosten in het afgelopen jaar met 32% opgelopen naar 13.000 euro op dit moment. De Europese markt is de afgelopen jaren sterk gegroeid.

Negatieve invloed Brexit

Op dit moment staat ongeveer 950 miljard euro aan schuld uit. Tien jaar geleden was dit nog ongeveer 520 miljard euro. De vraag van beleggers stijgt en het aanbod neemt ook toe. Maar voor handelaren is het desondanks lastiger om vraag en aanbod bij elkaar te brengen, legt David Krein, hoofd research bij MartketAxess uit.

Dat is een gevolg van het opkoopprogramma van de ECB en de toegenomen regelgeving. De ECB tracht de impact van haar opkoopprogramma te verlichten door de opgekochte obligaties opnieuw uit te lenen. Bedrijven zijn overigens huiverig om nieuwe schuld uit te geven.

Dat is mede een gevolg van het Britse besluit om de EU te verlaten. De ECB heeft al aangegeven dat het zijn opkoopprogramma uit zal breiden als blijkt de de Brexit een negatieve invloed heeft op de Europese groei.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie