Nieuws

Iedereen in de cash

In de afgelopen 15 jaar hielden fondsmanagers niet eerder zo veel cash aan als nu.

In een poging zich te beschermen tegen marktbeweeglijkheid en de negatieve gevolgen van Brexit houdens fondsmanagers op dit moment recordposities in cash aan. Volgens de meest recente rondvraag van Bofa Merrill Lynch bestaat inmiddels gemiddeld 5,8% van de fondsportefeuilles uit cash. Dat is een recordstand. Niet eerder in de afgelopen 15 jaar was dat percentage zo hoog als nu. Het was ook iets meer dan vorige maand, toen 5,7% van de portefeuilles nog uit cash bestond.

Aan het onderzoek van Merrill Lynch deden 195 fondsmanagers mee die samen 537 miljard dollar onder beheer hebben.

Het aanhouden van cash is niet de enige manier die fondsmanagers gebruiken om extra bescherming te vinden. Ook het percentage equity hedging staat op het hoogste niveau in vier jaar. Ook opvallend: terwijl de gemiddelde aandelenbelegger vorige maand nog zwaar in Europa was overwogen, is dat inmiddels omgeslagen in een licht onderwogen-positie. Ook Japan is thans geheel uit de gratie.

Sweet spot opkomende markten

Positief zijn de fondsmanagers over de kansen van aandelen opkomende markten. Die trend zet dus wel door. Sinds 22 maanden was men niet zo optimistisch over deze beleggingscategorie.

Uit de rondvraag rolde ook een Top drie van meest waarschijnlijke risico's uit. Fondsmanagers zijn nu het bangst voor geopolitieke risico's (59%), gevolgd door protectionistische risico's (52%, Trumpeffect?) en bedrijfscyclus-risico's.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie