Nieuws

Robo-advies creëert Wilde Westen

Veel robo-adviseurs omzeilen toezichtregels, en zijn financieel niet levensvatbaar.

Robo-advies creëert het Wilde Westen, waar de principes van de toezichthouder, transparant, eerlijk en niet misleidend, niet van toepassing zijn. Omdat veel robo-adviseurs op termijn niet zullen overleven, wacht de toezichthouder en financiële ombudsman het nodige puin om te ruimen.

Dat concludeert vermogensbeheerder SCM Direct in een onderzoek waarin het verdienmodel van tien Britse robo-adviseurs onder de loep zijn genomen. Met een gemiddelde beheervergoeding van 0,59% per jaar verdienen veel robo-adviseurs te weinig, gekeken naar het totale vermogen onder beheer. Daarentegen wordt relatief veel geld uitgegeven aan marketing en personeel.

Gemiddeld kost het robo-adviseurs meer dan tien jaar om uit de kosten te komen, en bijna elf jaar om winst te maken. In het meest gunstige scenario is nog altijd vijf jaar nodig om quitte te spelen. Vier vijfde deel van de onderzochte robo-adviseurs legde het risicoprofiel vast van klanten, terwijl een kwart geen toestemming had van de toezichthouder om beleggingsadvies te geven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie