In een wereld waar de rentegekte steeds gekker wordt, is het voor obligatiebeleggers steeds lastiger om nog geld te verdienen. Zelfs de Zwitserse vijftigjaars geeft inmiddels een negatieve rente. Voor de Duitse en Nederlandse tienjaars moeten beleggers sinds kort ook rente betalen.
Dat schiet niet op. Nou ja, zolang de rentes nog dieper vallen, kan er nog worden verdiend aan de koerswinst, maar van de rentes moet je het niet hebben. Waar ligt de rentebodem? Of anders gesteld, is er überhaupt nog een rentebodem? De ECB, Bank of England en de BoJ staan op het punt verder te verruimen, terwijl de FED even geen zin heeft de monetaire teugels aan te halen middels een renteverhoging.
Obligatiebeleggers, die geen zin hebben om te betalen voor hun vrijgevigheid, hoeven niet te wanhopen. Zij kunnen prima terecht in de opkomende markten. Daar worden nog altijd prima rentes betaald over schuldpapier. Minpuntje: de keuze is wel enorm.
Snoepwinkel
Emerging Markets Debt, afgekort tot EMD, is de verzamelnaam van een enorme hoeveelgeid oblgaties, uitgegeven door overheden en bedrijven in 65 landen, met variërende looptijden, kredietwaardigheden en uitgegeven in lokale valuta's dan wel in hard currencies. Ofwel, we hebben hier te maken met een enorme obligatiesnoepwinkel waar slechts specialisten toegang tot hebben en de weg weten.
Een van die specialisten is Pictet Asset Management, die in 1998 voorzichtig de markt van EMD betrad. Handelen in lokale valuta's was nog niet aan de orde. Slechts in dollar uitgegeven schulddapier werden aangekocht.
Nu 18 jaar verder heeft Pictet AM voor 17,2 miljard dollar aan EMD onder beheer. Daarvan is 8,8 miljard dollar in lokale valuta's genoteerd en bestaat 8,4 miljard dollar uit hard currency debt. De Zwitserse vermogensbeheerder is enthousiast over de kansen van schuld uit de opkomende wereld.
Sterke keuze
Dit jaar hebben beleggers in EMD in elk geval weinig reden tot klagen. Net als aandelen uit de opkomende wereld rendeerden obligaties bovengemiddeld. Sinds 1 januari verdienden dollarbeleggers gemiddeld al 7,7%.
De goede prestatie van EMD kwam deels tot stand door de hoge coupons, maar ook waardestijgingen van lokale valuta's hielpen mee. Opvallend is de gigantische outperformance van Braziliaanse schuld. Alleen Mexicaans schuldpapier presteerde dit jaar (dankzij de waardedaling van de peso) ondermaats.
Sterk 2016

Klik op de afbeelding voor een grote versie
Maar niet alleen dit jaar presteren obligaties, uitgegeven door instellingen in de opkomende markten, sterk. Over de afgelopen 15 jaar verdienden beleggers in dollar genoteerde EMD gemiddeld 9,16% per jaar. In lokale valuta's is het rendement met 8,48% iets minder, maar nog altijd beter dan bijna alle andere beleggingscategorieën. Alleen aandelen uit de opkomende markten deden het in deze periode beter, al is het rendementsverschil minimaal.
Geen eendagsvlieg

Klik op de afbeelding voor een grote versiee
Positieve outlook
Belangrijker dan hoe EMD in het verleden heeft gepresteerd, zijn natuurlijk de kansen en risico's die voor ons liggen. Hoe denkt Pictet daarover? Best wel positief eigenlijk. Na jaren van achteruitgang lijken de economieën van de opkomende landen te herstellen. Juist een gematigde economische groei is wat obligatiebeleggers het liefst willen zien. Minpuntje alleen zijn de nog altijd dalende exportvolumes.
Als geen ander profiteren de opkomende markten van de volgende stap in de monetaire verruiming die in de eurozone, VK en Japan op de agenda staat. Lokale valuta's, die volgens Pictet inmiddels 25% zijn ondergwaardeerd, kunnen weer in waarde gaan stijgen en daarmee het rendement (voor eurobeleggers) hoger zetten.. Als geldverruiming leidt tot meer consumptie, dan is dat natururlijk goed voor de exportbedrijven in de opkomende markten, met die in China voorop.
Met de hoogte van de coupons is in elk geval niets mis. Obligaties in lokale valuta geven gemiddeld 6,5% rente (zie onderstaande illustratie). Schuldpapier in harde valuta bieden beleggers 5,5%. Dat is toch heel iets anders dat wat de rentes in de ontwikkelde markten doen.
The case voor EMD
Klik op de afbeelding voor een grote versie