Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Northern Trust heeft de X factor

Waarom zijn de Nederlandse banken zo gecharmeerd van de fondsen van Northern Trust?

Het geheim van het succes zijn deels de indexfondsen van Northern Trust met Nederland als vestigingsplaats. De 127 jaar oude vermogensbeheerder uit de Verenigde Staten – 900 miljard dollar onder beheer in maart 2016 – heeft speciaal voor ABN Amro indexfondsen onder Fonds Gemene Rekeningstructuur (FGR) opgetuigd. Het wereldwijde hoofd Products and Solutions bij ABN Amro Private Banking International noemde de fondsen in maart 2015 ‘toonaangevend, toegesneden op de behoeften van onze klanten.’

Het ‘vernederlandsen’ van indexfondsen is een slimme zet geweest van Northern Trust. In het voorbije jaar zijn ETF’s van Vanguard geweerd bij Rabobank omdat ze niet in Nederland waren gevestigd. Northern Trust kreeg een plekje in de indexbeheerportefeuille van Rabobank, en Vanguard pas dit jaar. Door de snelle opmars bij de Nederlandse grootbanken is het fondshuis één van de opvallende partijen in de Nederlandse markt. Northern Trust is het afgelopen jaar uitgeroepen door het adviesbureau AF Advisors als de 'winnaar' van 2015.

Northern Trust is van oudsher een private wealthbank en custodian, die zich steeds meer is gaan richten op aanvullende producten en diensten voor asset owners en asset managers. Vanaf medio jaren tachtig worden Nederlandse institutionele klanten bediend, sinds 2006 via een eigen kantoor aan de Amsterdamse Zuidas. In 2010 opende de asset managementdivisie een eigen kantoor in Amsterdam.

Pensioenfondsen en verzekeraars

“Een kwart van de 50 grootste Nederlandse pensioenfondsen is klant, maar wij bedienen ook veel verzekeraars en vermogensbeheerders,” zegt Wim van Ooijen, landenmanager Nederland van Northern Trust. Hij werkt sinds 2004 voor het Amerikaanse bedrijf, aanvankelijk vanuit Londen.

ESG en factorbeleggen zijn de paradepaardjes van Northern Trust, zegt Hazel McNeilage, hoofd EMEA bij Northern Trust Asset Management. “Wereldwijd hebben we voor circa 60 miljard dollar aan vermogen onder beheer dat is belegd op basis van ESG-strategieën. We houden ons ruim twee decennia bezig met factorbeleggen, waarin wij ruim 40 miljard dollar beheren. Deze onderwerpen krijgen steeds meer aandacht van institutionele beleggers, in het bijzonder in de Nederlandse markt.”

Northern Trust onderkende in een vroeg stadium het potentieel voor duurzaam beleggen in Nederland, maar besefte dat iedere belegger er zijn eigen invulling aan geeft. “We hebben eerst aan Nederlandse marktpartijen gevraagd welke ESG-criteria zij belangrijk vinden,” zegt McNeilage.

Eigen ESG-indices

“Dat leidde tot aantal criteria, waarin de meeste Nederlandse beleggers zich kunnen vinden. Op basis daarvan zijn met MSCI eigen ESG-indices ontwikkeld. Daarna is onderzocht welke fondsenstructuur het meest efficiënt is voor Nederlandse beleggers; dat was FGR. In maart 2015 zijn de eerste drie in Nederland gevestigde fondsen op de markt gebracht. Het aantal FGR-fondsen is gestaag uitgebreid naar acht. In de FGR-fondsen is in 15 maanden tijd 4,5 miljard dollar belegd, met bijna 900 miljoen dollar gericht op ESG.”

De juiste fondsinfrastructuur aanbieden, vroegtijdig trends ontdekken, innoveren en klanten maatwerk bieden, zijn belangrijke pijlers van het succes van Northern Trust, aldus McNeilage. Op de groeiende populariteit van factorbeleggen wil Northern Trust in Nederland inhaken met een serie multifactor-strategieën.

“De overtuiging dat factoren combineren effectief kan zijn groeit in de markt. Wij kijken hoe het mixen van dividendgroei, waarde en low vol met de factor kwaliteit uitwerkt op het voor risico gecorrigeerde rendement. We onderzoeken ook hoe ESG-criteria toepasbaar zijn op de vastrentende portefeuille. We overwegen ook een ESG-obligatiefonds te lanceren in de nabije toekomst.”


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen