Nieuws

Smart bèta vangt premie onvoldoende

Factorpremies worden mogelijk niet optimaal geïnd bij het beleggen in populaire smart bèta-indices.

Factorpremies worden mogelijk niet optimaal geïnd bij het beleggen in populaire smart bèta-indices. De mate waarin factorpremies nagejaagd worden, kan flink verschillen per smart bèta-index. Daarnaast worden smart bètabeleggers soms onbedoeld ook aan andere factoren blootgesteld, schrijft Robeco in een casestudie.

Smart bètastrategieën geven daarnaast soms onvolledige blootstelling aan een factor. Smart indices zijn veelal marktgewogen, terwijl een gelijkgewogen samenstelling meer zicht biedt op rendement.

De vermogensbeheerder keek hoe beproefde factoren als waarde, momentum en low vol en meer onbekende factorenen als winstgevendheid en investeringen presteerden in een gecombineerde factorstrategie.

Factor waarde

Voor de factor waarde is gekeken naar de Russell 1000 Value index en de MSCI Value Weighted index. Voor momentum is dat de MSCI Momentum index, en voor low vol de S&P Low Volatility index. Voor winstgevendheid en investeringen is gebruik gemaakt van de MSCI Quality indx en MSCI High Dividend index, bij gebrek aan een index die de lading dekt. Voor de marktportfolio geldt de standaardindex van MSCI.

Een gelijkgewogen mix van waarde, momentum, low vol resulteerde in een sharpe ratio van 0,49 tegen 0,32 voor de marktgewogen index. De sharpe ratio verbeterde tot 0,58 als gelijkgewogen in plaats van marktgewogen factorportfolio’s werden gebruikt. Het toevoegen van de factoren winstgevendheid en investeringen veranderde echter niets aan het naar risico gecorrigeerde rendement.

Smart bèta-indices zijn mogelijk geschikt om generieke factorpremies te oogsten, stelt Robeco. Maar beleggers moeten de werking van deze indices wel goed begrijpen. Als dat niet het geval is leidt dat tot teleurstellingen, gekeken naar de mate van blootstelling aan een specifieke factor en het gewenste risico-rendementsprofiel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus