Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Vastgoed nog goed genoeg

Beursgenoteerd vastgoed beleefde een prima eerste half jaar. Hoe verder? Eelco Ubbels legt de vastgoedadviezen naast elkaar.

We zijn alweer halverwege 2016, en wat blijkt? Vastgoed is met +8,43% de beste beleggingscategorie in de eerste zes maanden van dit jaar. Nu was vastgoed al langer de favoriet onder de consensusgroep van 66 assetmanagers.

Momenteel heeft slechts 6,7% van deze consensusgroep vastgoed op onderwogen staan. Niet dat er geen kritische geluiden zijn. Welke argumenten zijn er om niet naar vastgoed te alloceren?

 

De stijgende populariteit van vastgoed
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Fidelity: onderwegen

In de publicatie Clock Wise hanteert Fidelity de Investment Clock als leidraad voor assetallocatie. In het overzicht worden naast beleggingscategorieën ook aandelen regio’s en sectoren behandeld. Niet alle sectoren overigens, want de sector telecom ontbreekt, maar dit terzijde.

De Investment Clock neemt economische groei en inflatie als maatstaf om in vier kwadranten aan te geven hoe laat het is. Elk kwadrant staat voor een economische situatie waarbij ook een voorkeur van verschillende beleggingscategorieën hoort.

Beleggingscyclus

Momenteel bevindt de economie zicht in het kwadrant oververhitting en daar hoort volgens Fidelity geen vastgoed bij.

Op basis van de Investment Clock heeft Fidelity de voorkeur voor commodities. Dat is geen verkeerde keuze met +6,79% op de borden.

Morgan Stanley: onderwegen

Bij de uitreiking van de Asset Allocatie Awards van 21 maart dit jaar won Morgan Stanley de prijs Beste asset allocatierapport overall. Vastgoed staat bij Morgan Stanley sinds mei 2015 op onderwegen, waardoor er performance is misgelopen.

Wat zijn de redenen van Morgan Stanley voor het negatieve vastgoedadvies? Morgan Stanley pakt het fundamenteel aan. Het beleggingshuis rekent op een stijgende rente en een toenemend risico van economische vertraging.

De visie is dat REIT's (Real Estate Investment Trusts) nu redelijk tot licht overgewaardeerd zijn. dat verklaart de onderweging. Oveigens heeft Morgan Stanley een voorkeur van niet-Amerikaans vastgoed boven Amerikaans vastgoed.

ING: Overwegen

ING IO was een genomineerde tijdens de Asset Allocatie Awards en heeft vastgoed wel op overwegen staan. Met een rendement van +8,43% over het eerste half jaar, is dat een allocatie die zich duidelijk heeft uitbetaald.

Ondanks de risk-off-stemming ziet ING IO dat sommige beleggers in deze tijd van lage rente op zoek gaan naar risicovollere beleggingen, met hogere regelmatige inkomsten dan staatsobligaties kunnen bieden. "De vastgoed sector kan hier van profiteren," zegt ING Investment Office.

De consensus blijft positief

Van alle aanbevelingen staat deze maand 53,3% op overwegen, een stevig percentage waar weinig twijfel vanuit gaat. Met een mooie performance in de eerste zes maanden is het misschien goed ook eens te kijken naar de argumenten van Fidelity op basis van de Investment Clock en naar de fundamentele aanpak in On the Markets van Morgan Stanley.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Impact beleggen