Nieuws

Aandelen EM topfavoriet

Met een verwacht gemiddeld rendement van 11,5% verwacht Pictet de komende 5 jaar het meeste van aandelen opkomende markten.

Terwijl de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten flinke klappen krijgen door de Britse keuze voor Brexit en de opgelopen risico's van de Italiaanse banken kijkt de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet Asset Management liever naar de opkomende markten waar de aandelenkansen na jaren van malaise flink zijn verbeterd. Sterker, geen beleggingscategorie gaat de komende jaren beter presteren, becijfert Pictet in zijn nieuwste outlook.

Aandelen opkomende markten place to be

Verwachte beleggingsrendementen volgens Pictet
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het optimisme van Pictet komt na jaren waarin aandelen opkomende markten het slecht deden. Het verschil in rendement tussen aandelen uit opkomende markten en die uit volwassen markten werd sinds 2011 steeds iets groter, eindigend in een rendementsverschil van 62% tot begin dit jaar.

Opkomenden marktenspecialist Kiran Nandra van Pictet: "De zwakke prestaties van aandelen uit de opkomende markten liepen keurig in de pas met de economische prestaties van deze landen. Sinds 2010 nam de economische groei van de opkomende markten gestaag af. Sinds 2011 is de gemiddelde winst per aandeel uit de opkomende landen met 33% gedaald."

Dalende grondstoffenprijzen en een sterkere dollar worden door haar genoemd als de belangrijkste redenen voor de opkomende malaise. Verschillende grondstoffenexporteurs zijn in een recessie beland. China heeft zo zijn eigen problemen. De productiesector daar lijdt onder een ernstige cyclische dip.

Omslagpunt bereikt

Maar het ergste is nu wel voorbij volgens Nandra. Voor de komende 5 jaar rekent Pictet op een gemiddelde economische groei van de opkomende markten van 4,5% per jaar. Het zijn groeicijfers waar wij alleen maar van kunnen dromen. Vanaf dit jaar gaan de komende markten het weer beter doen dan de ontwikkelde wereld, voorspelt Pictet.

En nu weer omhoog
Aandelen opkomende markten zijn de dip voorbij

Redenen voor het hernieuwde optimisme? Structurele gervormingsmaatregelen die al sinds 2009 in de opkomende markten worden genomen, lijken nu eindelijk hun vruchten af te werpen. Wat natuurlijk ook helpt, is de stijging van de grondstoffenprijzen en de verzwakking van de dollar. Dat overheden in de ontwikkelde landen, na jaren van forse bezuinigingen, weer geld uitgeven, is goed voor exporteurs in opkomende landen.

Ook de lage waardering van aandelen uit de opkomende markten trekt inmiddels kopers. Nandra: "Op basis van koers/boekwaarde waren aandelen opkomende markten alleen medio 2009 goedkoper." Toen verkeerde de wereld midden in de kredietcrisis.

De gemiddelde koers/boekwaarde van aandelen opkomende markten ligt nu rond de 1,4. Dat is 34% lager dan die van aandelen uit de ontwikkelde wereld, vertelt Nandra. Ook de gemiddelde koerswinstverhouding van 9 van aandelen opkomende markten is allesbehalve hoog. 

Royaal dividend

En dan te bedenken dat aandelen uit de opkomende wereld riante dividenden betalen. Het percentage dividendbetalende bedrijven is groter dan dat in de ontwikkelde wereld. In 2015 ging het volgens Pictet om 222 miljard dollar aan dividend dat beleggers in aandelen opkomende markten tegemoet konden zien. Nandra: "60% van de opkomende bedrijven verhoogden dat jaar het dividend. Het gemiddelde dividendrendement ligt rond de 3%."

Enfin, Pictet was lange tijd niet zo positief over aandelen uit de opkomende markten. Nu tekenen de opkomende markten voor 45% van de totale wereldeconomie. Over tien jaar zal het 57% zijn, verwacht Pictet. Mede geholpen door demografie (weinig vergrijzing), urbansisatie, relatief lage achulden én een goedkope munt. Volgens Pictet zijn de opkomende valuta's gemiddeld 25% ondergewaardeerd ten opzichte van de dollar en 5% ten opzichte van de euro.

Pictet staat niet alleen in zijn positieve kijk. Voor het eerst in 17 maanden is het merendeel van de beleggingshuizen positief over deze beleggingscategorie.

Opkomende markten hebben de toekomst

Opkomende martken hebben de toekomst
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Outlook 2022