Nieuws

Drie Britse vastgoedfondsen dicht

Britse vastgoedfondsen van Standard Life, M&G en Aviva zijn op slot vanwege een dreigend gebrek aan liquiditeit.

Drie Britse vastgoedfondsen zijn op slot vanwege ‘uitzonderlijke marktomstandigheden’. Het laatste ‘slachtoffer’ van de Brexit is een vastgoedfonds met een beheerd vermogen van ruim 5 miljard euro van vermogensbeheerder M&G, dat op slot ging omdat er teveel kapitaal uitstroomde.

In totaal is nu voor bijna 12 miljard euro aan beleggingen in Britse vastgoedfondsen bevroren. Bank of England noemt de vastgoedmarkt een risico voor de Britse economie. De sector vertegenwoordigt veel geld van buitenlandse investeerders. Volgens opgave van de Investment Association is in totaal bijna 29 miljard euro in circa vijftig Britse vastgoedfondsen belegd. Behalve Aviva, Standard Life en M&G is Henderson een grote marktspeler in het Verenigd Koninkrijk.

De handel in het vastgoedfonds van Standard circa werd maandag stilgelegd. Het fonds, met een omvang van 3,5 miljard euro belegt in commercieel vastgoed in het Verenigd Koninkrijk. Het Aviva Investors Property Trust ging een dag later op slot vanwege een dreigend gebrek aan liquiditeit. In dit vastgoedfonds is 2,1 miljard euro belegd.

Drie grootste vastgoedfondsen

De drie gesloten vastgoedfondsen behoren tot de grootste in het Verenigd Koninkrijk, gekeken naar het belegde vermogen. De handel wordt hervat zodra dat uit praktische overwegingen mogelijk is. Het besluit zal elke 28 dagen opnieuw worden beoordeeld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's