Nieuws

Bijzondere situatie op obligatiemarkt

Volgens John Beck van Franklin Templeton laten obligatiemarkten momenteel buitengewone waarderingen zien.

Volgens het hoofd obligaties John Beck van Franklin Templeton laten obligatiemarkten waarderingen zien die het meest gitzwarte economische scenario voor het Verenigd Koninkrijk overtreffen.

De Britse economie weegt maar 3 tot 4% mee in de wereldeconomie; lagere groei in het Verenigd Koninkrijk slaat volgens Beck nauwelijks een deuk in een pakje boter, gekeken naar de totale groei. “Als de Britse economie 5% krimpt is de negatieve impact op de mondiale groei circa 0,15%. Dat verklaart niet waarom de rente op bijna alle Japanse staatsobligaties negatief is en de Japanse veertigjaarsrente geen acht basispunten is.”

“Het zou er ook niet tot mogen leiden dat het grootste gedeelte van de Duitse rentecurve negatief is en de rente op schatkistpapier met een looptijd van dertig jaar 0,4 tot 0,5% is. Dit gaat dus over een gebrek aan vertrouwen in Europa en de eurozone, een regio die goed is voor een vijfde van de wereldeconomie,” aldus Beck.

Zwartgallig pessimisme

Nadat het Britse volk zich had uitgesproken, kantelde ongebreideld optimisme op de financiële markten naar zwartgallig pessimisme; beleggers gaan uit van een doemscenario voor het Verenigd Koninkrijk. Hoe langer politieke impasse aanhoudt hoe groter de deuk in het vertrouwen wordt, verwacht de vastrentende strateeg.

Beck ziet de inflatie in het Verenigd Koninkrijk oplopen door de val van het Britse pond. De kans dat Bank of England de rente verhoogt acht hij echter niet groot, zolang sprake is van lage groei. “Ironisch genoeg betekent dat de omvang van de Britse schuld in verhouding tot het bbp kan dalen.” 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022