Nieuws

NN IP: Lage groei is geen gegeven

Het zijn macro-economisch bijzondere tijden, maar dat komt niet door de Brexit, aldus Valentijn van Nieuwenhuijzen van NNIP.

Lage groei hoeft niet per se het nieuwe normaal zijn, stelt multi-assetstrateeg Valentijn van Nieuwenhuijzen van NN Investment Partners (NNIP) bij de outlook halverwege het jaar. De geschiedenis heeft eerder periodes gekend, dat de groei door technologische innovatie in een stroomversnelling kwam en de somberheid bij beleggers verjoeg.

Bijvoorbeeld in de jaren negentig, toen de wereld de Aziëcrisis te boven kwam dankzij de groei-impulsen van de nieuwe economie. “De energierevolutie of het gebruik van slimme sensoren kunnen nu zulke triggers zijn. De kosten van energie-opslag laten een enorme daling zien. Er komt een moment dat alles op zijn plek valt en de productiviteit en groei weer opleven.”

Lees de columns van Valentijn van Nieuwenhuijzen op IEXProfs

Wachten op dat onvoorspelbare moment is niet nodig, want de waarde is na de Brexit niet uit de markt gelopen, stelt Van Nieuwenhuijzen. De bovengemiddelde risicopremies die wereldwijde aandelen bieden ten opzichte van staatsobligaties zijn niet afgelopen week ontstaan.

Bloed

Uit de slagaders van de Europese beurzen gutste het bloed na de Brexit; op de beurzen buiten Europa sprongen eerder haarvaten. De schade op de Amerikaanse beurs viel bijvoorbeeld mee. Alles is relatief, zo wil Van Nieuwenhuijzen maar zeggen. Zijn advies is: golf niet mee op de korte termijnpaniek, maar zoek naar risicopremies die op lange termijn aantrekkelijk zijn. “De belangrijkste vraag die beleggers zich moeten stellen is: waar in de portefeuille kan ik die risicopremies inpassen?”

Het multi-assetteam van NNIP beteugelde de kracht van de Brexitstorm met valuta- en rentehedges. Daarnaast werden Britse staatsobligaties gekocht met een eurohedge, en werd short gegaan op het Britse pond en long op de dollar en yen. Op Britse aandelen en vastgoed werd verloren.

De korte termijnbeweging wordt voor lief genomen, zegt Van Nieuwenhuijzen. Hij ziet de Brexit als een politieke schok, die waarschijnlijk niet zal leiden tot een financiële systeemschok. “Het Europese politieke landschap was al verontrustend door de zorgen over populisme en desintegratie van Europa. Dat betekent ook dat politieke onzekerheid deels was ingeprijsd in de markten.”

Gevoelstemperatuur wereldeconomie

De gevoelstemperatuur van de wereldeconomie was al ‘eigenaardig’ voordat het Britse volk zich uitsprak voor uittreding uit de Europese Unie, stelt Van Nieuwenhuijzen. “De groei laat een minder krachtig herstel zien dan na eerdere recessies; het geloof van consumenten en ondernemers in een opleving is klein. Het is een van de redenen waarom de rente is gedaald en Europese obligatiemarkten steeds meer op die van Japan lijken.”

Dat beleggers na de Brexit nog minder houvast hebben, weerspreekt de strateeg niet. Het verleden biedt ook weinig aanknopingspunten doordat de wereld er heel anders uitziet dan in de afgelopen decennia. Doordat de komende tien jaar obligaties naar verwachting lagere rendementen laten zien, moeten de verwachtingen worden getemperd.

“Het toekomstige groeipad is onzeker vanwege het gedrag van de financiële markten en de centrale banken. In een ongebruikelijke wereld met aanhoudend lage groei zijn meer schokken, zoals de Brexit te verwachten.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie