Nieuws

Met Faber dansen op de Titanic

Doemdenker Marc Faber ziet de centrale banken nog meer verruimen en houdt zelf nog hardnekkiger vast aan goud.

Terwijl de beurzen wereldwijd opveren en beleggers de gevolgen van een mogelijke Brexit blijmoedig van zich afschudden, blijft Marc Faber, auteur van The Gloom, Boom & Doom Report, hoe kan het anders, uiterst negatief over de beursvooruitzichten.

In een interview met de Amerikaanse televisiezender vergelijkt hij de huidige situatie met die aan boord van de Titanic. "We zitten met zijn allen op de Titanic. Het schip kan misschien nog een paar dagen varen voordat het zinkt, dus laten we nog even genieten van de reis."

Extra stimulering centrale banken

De wereldwijde economie is volgens hem zwakker geworden en kan nog zwakker worden, maar toch zijn er nog kansen genoeg voor beleggers. Anticiperend op een downtrend houdt Faber zowel fysiek goud in kluizen als goudmijnaandelen aan. “Iedere belegger zou in een deel van zijn portefeuille in goud moeten hebben zitten. Het is mijn favoriete valuta."

Volgens Faber betekent de uitslag van het Britse referendum geen slecht nieuws voor de aandelenmarkten. “Brexit is het perfecte excuus voor de Fed om de rente niet te verhogen, of zelfs om QE4 te starten, of om een andere manier te gaan stimuleren. Andere centrale banken zullen de FED dan volgen door extra stimuleringsmaatregelen te nemen en geld te gaan printen. De economie zal verder verslechteren en aandelen zullen nog verder stijgen.”

Afgezien van goud zet faber zijn geld op andere edelmetalen, want ondanks recente waardestijgingen zijn ook die volgens hem nog altijd zeer goedkoop. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie