Nieuws

Europese aandelen zijn goedkoop

Mogelijk is dat wel de belangrijkste reden om in Europese aandelen te beleggen, omdat er eigenlijk zo weinig voor pleit.

De keuze van de Britten om hun eigen weg te kiezen houdt het financiële en politieke nieuws al dagen in zijn greep. Ben Carlson vermoedt dat het nog wel een paar jaar duurt voordat alle stof is gaan liggen. Hij vraagt zich op de website A wealth of common sense af wat de impact van deze chaos op de markten is. En wat blijkt? Het is een rommeltje in Europa, maar de aandelen zijn er aantrekkelijk geprijsd.

Vanouds liggen de langetermijnrendementen in de VS en Europa dichtbij elkaar. Amerikaanse beleggers blijven het liefst dichtbij huis. Begrijpelijk, gezien de prestaties van de Amerikaanse markten, die de laatste vijf jaar het 60% van de tijd beter deden dan Europa. De divergentie in prestaties heeft ook geleid tot een verschil in waardering.

Impopulair, dus aantrekkelijk

Een analyse van Carlson doet hem concluderen dat aandelen in Europa beduidend goedkoper gewaardeerd zijn dan in de VS. Waarderingen helpen om een idee te geven waarin belegd kan worden, niet zozeer wanneer dat goed is om te doen. De geschiedenis leert namelijk dat het niet comfortabel is om daar te beleggen waar de koopjes te vinden zijn. Er is immers slecht nieuws nodig en zwakke fundamentals om waarderingen tot een aantrekkelijk niveau te zien dalen.

Europa staat er momenteel slecht voor en de problemen zijn niet snel op te lossen. Mogelijk is dat wel de belangrijkste reden om in Europese aandelen te beleggen, omdat er eigenlijk zo weinig voor pleit. Het is een zooitje in Europa. Europese aandelen zijn goedkoop geprijsd. Maar dat is voor geduldige beleggers meestal een aantrekkelijke mix.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie