Nieuws

Angst voor illiquide Britse fondsen

Aandelen van Britse vermogensbeheerders kleuren bloedrood vanwege angst voor liquiditeitsproblemen.

Voor aandelen van vermogensbeheerders opgenomen in de FTSE 350 Financials Index is het Zwarte Vrijdag. De FTSE 350 Financials Index koerst rond 16.00 uur circa 10% lager, na eerder 13% in de min te hebben gestaan. Dat is het grootste dagverlies uit de historie van de index.

Het aandeel Schroders, de grootste beursgenoteerde Europese vermogensbeheerder, verloor aanvankelijk 28%, maar weet het verlies in de middag te beperken tot iets meer dan 10%. Aberdeen Asset Management koerst ook 10% lager nadat in de ochtend bijna een derde aan beurswaarde verdampte. Ook andere Britse vermogensbeheerders zoals Standard Life en Henderson Global Investors zijn afgestraft op de beurs.

De angst regeert dat beleggers massaal uit Britse beleggingsfondsen stappen en in de toekomst ook minder enthousiast zullen instappen, schrijft Bloomberg. In de week naar aanloop naar het referendum zagen Britse fondshuizen bijna een miljard euro uitstromen. Zij zeggen maatregelen te hebben genomen in geval van een liquiditeitscrisis. Aberdeen heeft daarvoor geld opzij gezet.

Verlies triple A-status 

Groot-Brittannië wordt vooralsnog niet gestraft op de obligatiemarkten voor het vooruitzicht dat het bij S&P zijn triple A-status verliest. Hoofdanalist Moritz Kraemer van de kredietbeoordelaar zei vrijdag tegen Financial Times te verwachten dat het land zijn AAA-status kwijtraakt die het al sinds 1978 heeft, vanwege de verwachte politieke, financiële en economische gevolgen van een vertrek uit de EU.

De Britse tienjaarsrente daalde vrijdagochtend van 1,3% naar 1% doordat beleggers de veilige havens opzoeken, maar herstelde zich in de middag tot 1,1%. Europese perifere landen zijn de verliezers op de obligatiemarkten. De Spaanse en Italiaanse rente zitten in de lift. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie