Nieuws
Staatsfondsen gaan alternatief
Staatsfondsen en centrale banken breiden hun beleggingen steeds vaker uit met aandelen en alternatives, aldus UBS.
Staatsfondsen en centrale banken breiden hun beleggingen steeds vaker uit met aandelen en alternatives. Daarmee lijken centrale banken en staatsfondsen in hun asset allocatie steeds meer op institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars, schrijft UBS in een onderzoek.
Vermogensbeheerders die staatsfondsen en centrale banken als klant hebben, moeten niet alleen producten maar ook oplossingen gaan aanbieden. Het delen van kennis is daarbij belangrijk, zoals het aanbod van adviesdiensten, due diligence en rapportage-oplossingen.
De allocatie van staatsfondsen naar alternatives is zeer sterk toegenomen in de afgelopen jaren. Vastgoed en low vol hedgefundstrategieën vervangen steeds vaker vastrentende waarden als rendementsbron. Ook private equity, infrastructuur, directe investeringen en andere illiquide beleggingscategorieën hebben terrein gewonnen. UBS noemt de lage rente als belangrijkste reden waarom staatsfondsen en centrale banken hun beleggingsuniversum uitbreiden.
Aandelenbeleggingen
In hun aandelenbeleggingen neigen staatsfondsen naar passieve strategieën om de kosten te minimaliseren. Passief beleggen wordt veelal gecombineerd met actieve strategieën, die zicht bieden op extra rendement. De beleggingsdoelstellingen van staatsfondsen verschuiven van eenvoudige return-over-benchmarkdoelen richting meer geavanceerde doelen, zoals op maat gemaakte overlay-oplossingen of strategieën die verliezen beperken.
Ook groeit de interesse in resultaatgerichte beleggingsproducten en oplossingen, die rekening houden met een specifieke risicobereidheid, horizon en financieringssituatie.