Nieuws

Chinese obligaties zijn witte raaf

De obligatierentes staan wereldwijd onder neerwaartse druk, maar China is de grote uitzondering.

De obligatierentes staan wereldwijd onder neerwaartse druk, maar China is de grote uitzondering, schrijft Bloomberg. Volgens Fidelity is de tijd rijp om Chinees staatspapier te kopen. De spread tussen Amerikaanse en Chinese yields is groot. Dit jaar is de obligatierente in China met dertien basispunten gestegen, het is de enige uitzondering temidden van schuldpapier uit vijftien andere grote economieën ter wereld.

De prijs van Chinese staatsobligaties staat onder druk door zorgen over de stijgende inflatie, afvlakkende groei en een oververhitte vastgoedmarkt. Slechts weinig buitenlandse beleggers wagen zich op de Chinese obligatiemarkt, terwijl hier positieve reële rendementen te behalen zijn, die elders niet gevonden worden.

Twee vermogensbeheerders, Fidelity en Insight, vinden dat beleggers deze kans niet mogen missen. Beleggers kunnen Chinese obligaties kopen tegen lagere prijzen, terwijl de verzwakking van de economie de kans op extra stimulering vergroot. De People’s Bank of China heeft nog ruimte om de economie te stimuleren. De afnemende zorg dat de yuan blijft dalen vergroot ook de aantrekkingskracht van Chinese schuld op buitenlandse investeerders.

Geen correlatie rest van de wereld

De markt voor wereldwijde staatsobligaties beleeft dit jaar een droomstart, beleggers zijn bezorgd over de terugval in de groei van de wereldeconomie. De obligatierente op tienjarig schuldpapier uit Duitsland, Japan en Zwitserland is negatief geworden. Daarentegen is de prijs voor Chinees staatspapier gekelderd, waardoor de rente is opgelopen.

Beleggers zijn uit Chinese schuld gestapt toen een dalende munt de angst wekte dat de centrale bank afziet van nieuwe stimulering. China zet ondertussen wel het proces voort om de obligatiemarkt verder open te stellen voor buitenlandse beleggers. 

Fidelity juicht het toe, dat Chinese staatsobligaties los bewegen van de rest van de wereld. Dat de Chinese markt geen correlatie kent met de ontwikkelde markten, wordt als een groot voordeel gezien. De kunst is om van dat correlatie-voordeel en de totale rendementsverwachtingen te profiteren op de obligatiemarkt van het Chinese vasteland.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie