Nieuws

ECB is uitgespeeld

Nu het beleid van de ECB niet werkt, zullen overheden het stokje moeten overnemen om de inflatie aan te jagen.

Dat steeds meer Duitse overheidsobligaties negatief worden, is een indicatie dat het beleid van de ECB faalt. Dat schrijft Bloombergcolumnist Mark Gilbert. Hij haalt onder meer Jim Reid, hoofd credit strategy bij Deutsche Bank aan om de stelling te onderbouwen.

Reid: "Als er een belangrijke indicator zou zijn om aan te geven of een financieel systeem niet meer werkt dan zou dat een negatieve rente zijn."

Niet alleen de negatieve rente is een indicator dat het beleid faalt. De bank slaagt er ook niet in om de inflatieverwachting in de richting van het gewenste niveau van 2% te laten stijgen. Integendeel. De Europese inflatie daalt juist. Deze maand werd een niveau van 1,35% bereikt. Het gevaar van deflatie is volgens Gilbert levensgroot aanwezig.

Overheden aan zet

De Bloombergcolumnist denkt niet dat de ECB bij machte is om verdere stimulering door te voeren. De oplossing moet volgens hem komen van de diverse Europese regeringen die de uitgaven moeten opschroeven.

Gilbert wijst op het plan van Europese Commissie president Jean-Claude Juncker die een investeringsfonds van 315 miljard euro opzette. Dat was twee jaar geleden. Op dit moment is slechts 1,8 miljard euro uitgegeven.

Volgens Gilbert moeten regeringen gebruik maken van de extreem lage rente en de investeringen opschroeven. Daardoor zal de last op de schouders van de ECB minder kunnen worden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen