Nieuws

Hedgefondsen handhaven fees

De vergoedingen die hedgefondsenmanagers vragen, blijven overeind. Ondanks de shake-out in de hedgefondsenindustrie.

De vergoedingen die hedgefondsmanagers vragen, blijven overeind. Ondanks de shake-out in de hedgefondsenindustrie. In het eerste kwartaal van 2016 hebben 291 hedgefondsen de handdoek in de ring gegooid, terwijl er slechts 206 nieuwe fondsen de markt betraden, volgens Hedge Fund Research.

Het tempo van de liquidaties is iets gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder, toen 305 hedgefondsen ophielden te bestaan. Op jaarbasis is echter sprake van een forse toename. In het eerste kwartaal van 2015 ging bij slechts 217 hedgefondsen het licht uit.

Ook het vermogen dat de industrie onder beheer heeft, heeft een krimp laten zien: van 3.000 miljard naar 2.800 miljard dollar. Toch zijn de vergoedingen die hedgefondsmanagers vragen nog nauwelijks gedaald; een gemiddelde beheervergoeding van 1,5% en een prestatiefee van 17,6%. Dat is slechts 0,1% lager dan voorheen, aldus Hedge Fund Research.

Lees ook: Bescheiden winst Hollandse hedgefunds

Dat de fees die hedgefondsen vragen nog dezelfde zijn, komt omdat het in de regel enige tijd duurt voordat scepsis bij beleggers leidt tot lagere kosten. Hedgefondsen die het afgelopen kwartaal zijn begonnen, vragen een gemiddelde beheervergoeding van 1,48%, terwijl de prestatiefee is gestegen naar 18,5%.

Volgens ingewijden is het een goed teken dat het tempo waarmee hedgefondsen hun deuren sluiten iets afneemt. Ook speelt de marktvolatiliteit als gevolg van een mogelijke Brexit en renteverhoging in de Verenigde Staten hedgefondsmanagers in de kaart. De HFRI Fund Weighted Composite Index daalde in het eerste kwartaal met 0,6%, maar herstelde zich in mei.

Lees ook: Hedgefunds in de plus in mei 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus