Nieuws

Fintech NL verovert de wereld

Nederlandse fintechondernemers hebben grote plannen. Moeten traditionele financiële partijen het ergste vrezen?

Het Holland Financial Centre werd niet helemaal het succes waarop was gehoopt, maar in de wereld van fintech, de nieuwste generatie financiële bedrijven, doet Nederland het uitzonderlijk goed. Op de verschillende lijstje, die mediabedrijven en consultants de wereld in sturen, bezet Amsterdam in Europa na Londen en Berlijn steevast de derde plaats.

Hip bruisend Amsterdam trekt als een magneet fintechondernemers aan. De coolfactor van onze hoofdstad is een belangrijke aanjager van de ontluikende vaderlandse fintechindustrie.

Lees ook: Vermogensbeheer moet Fintech omarmen

Thomas Bunnik van robo-adviseur Pritle had geen moeite om buitenlandse werknemers naar de Amsterdamse Houthavens te lokken. “Voor ons bedrijf werken inmiddels 31 mensen van tien nationaliteiten. Mensen zijn met vrouw en kinderen vanuit Singapore en Dubai naar Nederland verhuisd. Dat deden ze niet zo maar.”

Vaarwel oude mannen in grijze pakken

Ook verhuist steeds meer financieel talent van de traditionele financiële instellingen naar fintech-bedrijven. Inmiddels is bijna zestig procent van alle nieuwe werknemers van de Nederlandse fintech-bedrijven afkomstig van de vier grote banken. Belangrijkste reden? Bankmedewerkers willen in het centrum van de technologierevolutie zitten.

Voor de traditionele banken is deze braindrain natuurlijk slecht nieuws. Het maakt het voor hen nog moeilijker om de veranderingen bij te benen, laat staan de nieuwe fintech-ontwikkelingen voor te blijven. Want dat fintech de financiële sector stevig door elkaar gaat schudden is zeker.

Marleen Evertsz van de nieuwe beurs Nxchange: “Het is voor mij bijvoorbeeld ondenkbaar dat de oude mannen in hun grijzen pakken in de pensioensector ook straks de dienst uitmaken. We gaan naar een model waarbij technologie gaat bepalen hoe een beleggingsportefeuilles eruit zal zien.”

Fintechspecial magazine IEXProfs

In het nieuwe IEXProfs magazine dat deze maand verschijnt. stellen wij elf fintechondernemers aan u voor. Ook geven fintechambassadeur Willem Vermeend en Reinier Pollmann, programmamanager fintech van de AFM, hun visie op de nieuwste generatie financials.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen