Nieuws

Vermogensbeheer moet Fintech omarmen

De opkomst van nieuwe technologieën heeft een enorme impact. Ook voor de financiële sector zijn de gevolgen groot.

De opkomst van nieuwe technologieën heeft een enorme impact. Ook voor de financiële sector zijn de gevolgen groot. PwC heeft onderzoek gedaan naar de impact van Fintech op het vermogensbeheer en ziet kansen voor vermogensbeheerders die de optimale combinatie weten te vinden tussen technologie en human capital.

Uit onderzoek van PwC houdt 83% van de CEO’s in de financiële sector er rekening mee dat een deel van hun werkzaamheden worden overgenomen door nieuwe technologieën. Om de eigen toekomst van de financiële sector zeker te stellen moet actie worden ondernomen, zodat vermogensbeheer kan profiteren van de kansen die de digitale wereld met zich meebrengt. Het vraagt dus een pro-actieve houding om de digitale disruptie voor te blijven.

Juist in het vermogensbeheer staat al decennia lang de persoonlijke aanpak centraal en daar ligt ook de kracht van de sector. Maar die persoonlijke benadering moet ondersteund worden door een soliede digitaal raamwerk. PwC denkt dat wealth management alleen deze digitale revolutie kan overleven als zij hun inspanningen verhogen om een allesomvattende digitale infrastructuur in te richten, waarin elk aspect van hun activiteiten en bedrijfscultuur wordt geïntegreerd, van back office tot dienstverlening aan de klant. 

Minder marktaandeel achterblijvers

Daarnaast moeten zij  de technologische mogelijkheden benutten om de efficiëntie te verhogen, kosten te beheersen en hun kernactiviteit te verbeteren door gebruik te maken van een veel breder scala van beschikbare data. Advies zal in de toekomst nog persoonlijker, efficiënter en geoptimaliseerder worden. Dat is mogelijk door gebruik te maken van de beschikbare technologieën. 

Een derde advies van PwC is om de handen ineen te slaan met strategische Fintechbedrijven om technologische oplossingen te implementeren. Juist de Fintech, die als een bedreiging voor de sector wordt gezien, kan ook de grootste kansen bieden voor strategische samenwerking. Dan kan men komen tot een optimale combinatie van technologie en human capital. 

De bedrijven die vastklampen aan hun oude bedrijfsmodel, zich richten op eigenhandige handelingen en puur vermogensbeheer zullen de komende vijf tot tien jaar hun marktaandeel in hoog tempo zien verkleinen, waarschuwt PwC. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's