Nieuws

Brexit, wie durft nu in te stappen?

Negatieve rentes, zwakke bedrijfswinsten, een loerende Brexit. Nog even wachten met instappen? Drie experts reageren.

Bob Homan (ING) , Lukas Daalder (Robeco) en Valentijn van Nieuwenhuijzen (NN IP) reageren op de simpele stelling: wie nu instapt, is niet slim bezig. 

 

 

"Er is altijd wel iets waar beleggers zich zorgen over kunnen maken"

Bob Homan

Bob Homan, hoofd ING Investment Office

“Een Brits referendum, Amerikaanse verkiezingen. Er is altijd wel iets waar beleggers zich zorgen over kunnen maken. Het is altijd erop of eronder, maar uiteindelijk valt het dan toch reuze mee, zo is mijn ervaring. Zo ging het met Griekenland ook. Ik probeer me er niets van aan te trekken. Op de lange termijn maken deze events ook weinig uit.”

“Wie echt bang is voor de Brexit en begint met beleggen, kan nu met een deel van de inleg instappen en na het referendum met het andere deel de markt opgaan. Ik zou zeker niet uitstappen. Het dividendrendement van Europese aandelen ligt rond 4%. Als de bedrijfswinsten en daardoor ook de koersen stabiliseren, maak je als belegger een beter rendement dan wat je nu met een spaarrekening verdient.”

“De obligatiemarkt is een moeilijker verhaal. Ik kan me voorstellen dat de particuliere belegger geen Duitse staatsobligaties op 0% moet kopen. De kans op een teleurstelling is erg groot. Wij zelf gaan niet helemaal uit obligaties. Het lijkt erop dat de rentes nog lager kunnen. Bovendien zijn obligaties nog altijd een prima buffer tijdens corrigerende aandelenbeurzen, zoals nu. De negatieve correlatie tussen aandelen en obligaties is nog altijd niet gebroken.”

 

Lukas Daalder

"Even wachten is vanuit risicomanagement gezien een goede optie"

Lukas Daalder, CIO van Robeco's Investment Solutions

“Er zijn genoeg redenen aan te voeren om negatief te zijn. De schulden in China, de hoge bedrijfsschulden in de VS in combinatie met faillissementen. Winstgevendheid en omzetten staan overal al bijna een jaar onder druk. Dan is er nog de onzekerheid over de centrale banken. Aan alle kanten knaagt het."

“Maar er is ook een positief verhaal. In het begin van dit jaar waren twee twijfels: de lage olieprijs en een afzwakkend Amerika. Olie is terug naar 50 dollar. De Amerikaanse economie deed het in het tweede kwartaal prima. Het huidige beleggingssentiment is heel slecht. Dat is meestal een indicator van spoedig oplopende koersen.”

“Inmiddels zitten we nu al twee maanden in een wachttoestand. De uitkomst van het Britse referendum kan de trigger zijn van een correctie of rally. Behalve als de uitkomst 50/50 is, want dan blijft de spanning hangen. Nu instappen is inderdaad een risico, behalve als je zeker weet dat de Britten op het laatste moment in het kieshokje toch kiezen voor dat wat ze al kennen. Voor wie daar minder zeker van is, is nog even afwachten met instappen vanuit risicomanagement gezien een goede optie.”

"Politieke onzekerheid drukt de markt omlaag"

Valentijn van Nieuwenhuijzen, hoofdstrateeg van NN Investment Partners

Valentijn van Veldhuijzen

"Wel of niet instappen. Dat is in eerste instantie toch afhankelijk van iemands risicobereidheid. Risico's zijn er nu zeker. De markten zijn volatiel en er komt een onzeker event (lees: Brits referendum) op ons af. Aan de andere kant, risico is een tweesnijdend zwaard. Het biedt ook kansen. Wie nu niets doet, weet zeker dat het geld kost of niets oplevert."

“De markt houdt rekening met een Brexit. Er is inmiddels een kans van 40% tot 50% ingeprijsd. Mochten de Engelsen voor Europa kiezen, dan ligt een herstelrally voor de hand. In de afgelopen weken zijn de aandelenkoersen flink gedaald, terwijl het economische nieuws helemaal niet zo slecht was. Op dit moment drukt politieke onzekerheid de markt omlaag."

“Ik heb de sterke overtuiging dat markten emotioneel zijn. Dat is iets wat beleggers moeten meenemen in hun besluitvorming, zeker voor de korte termijn. Wie verder kijkt, is afhankelijk van het groeibeeld. In vergelijking met het begin van het jaar is dat beeld verbeterd."

"Omdat de koersen sindsdien zijn gedaald, is er wel wat voor te zeggen om nu de risico’s op te zoeken. Ik denk dan aan beleggingen in aandelen, vastgoed en bedrijfsobligaties. Staatsobligaties zijn minder interessant. Daar valt niet veel rendement meer uit te persen.”


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen