Nieuws

Cash verslaat (meestal) aandelen

De Britse journalist Paul Lewis ontdekte dat cash sinds 1995 bijna altijd beter rendeerde dan aandelen.

Altijd leuk als heilige huisjes omver worden geschopt. Een van die huisjes is dat aandelen op de lange termijn altijd beter renderen dan obligaties en het vooral beter doen dan cash. Want wie bereid is risico te lopen, wordt daarvoor altijd beloond. Is het niet morgen dan iets later.

BBC-Journalist Paul Lewis gelooft er niets van en sloeg aan het rekenen. Hij ontdekte dat cash in de periode 1995-2016 in maar liefst 57% van de 192 denkbare vijfjaarsperioden beter rendeerde dan een ETF die die FTSE-100 volgt. Wordt de vijf jaar verlengd naar veertien jaar, dan versloeg een spaarrekening zelfs in 96% van de gevallen eerder genomende tracker.  

De cashstrategie werkt volgens Lewis alleen als het geld elk jaar verhuist naar de spaarrekening die de meeste rente geeft. 

Altijd winst

Voordeel van de spaaraanpak is ook dat de kans op verlies vele malen kleiner is dan bij de keuze voor aandelen. Volgens Lewis verloren aandelenbeleggers in de periode 1995-2016 in een derde van de gevallen (periodes van 1 tot 11 jaar) geld, terwijl spaarders hun tegoed, hoe weinig ook, altijd zagen vermeerderen.

Over de gehele periode genomen, deden aandelen het overigens wel iets beter. Cash deed gemiddeld 5% per jaar terwijl de FTSE 100-tracker gemiddeld 6% opleverde. Lewis: "Het verchil van 1% is minder groot dan de 3% tot 8% waar normaliter vanuit wordt gegaan."

Lewis: "Voor mensen die niet van risico houden, is een spaarrekening de beste keuze. Ook tijdens looptijden van 20 jaar versloeg cash aandelen." 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie