Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Robo-advies stuwt groei ETF's

Dankzij de modelportefeuilles die aan robo-advies hangen, blijven Europese beleggers geld overhevelen naar ETF's.

De overgrote meerderheid van de Europese institutionele beleggers zegt de komende jaren meer in trackers te gaan investeren. Robotadviseurs rukken op in Europa. Zij gebruiken bijna uitsluitend ETF-modelportefeuilles: ideaal voor de particulier met kleine beurs.

Dat zeiden Rachel Lord van BlackRock, Isabelle Bourcier van BNP Paribas-dochter THEAM, Fanny Wurtz van Amundi, Deborah Yang van MSCI en Sau Kwan van het Chinese fondsenhuis E Fund tijdens een paneldiscussie op het congres Inside ETFs Europe in het Amsterdamse Okura Hotel.

De Europese ETF-markt loopt nog ver achter op de Amerikaanse, maar blijft sterk groeien, blijkt uit cijfers van het kennisinstituut ETFGI. In Europa is inmiddels 530 miljard dollar belegd in ETF’s. Volgens Deborah Fuhr, oprichter en directeur van ETFGI, is 15 tot 20% van het geld afkomstig van particulieren. In de Verenigde Staten is dat 80% van het totale in ETF’s belegde vermogen.

Robo-adviseurs

Maar ook hier gaat het meer die kant op, vooral dankzij modelportefeuilles en robot-adviseurs. “Zij vormen de enige weg to reach the unadvised,” zei Rachel Lord, bij BlackRock verantwoordelijk voor iShares in Europa.

De VS en enkele Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, kennen een sterke adviescultuur. Maar die wordt steeds duurder, door strengere regelgeving en de afschaffing van de kickbacks. “Voor de meeste adviseurs zijn de meeste particulieren domweg niet langer interessant,” zei Lord. Robo’s en ETF’s stellen hen in staat om hun kosten dusdanig te verlagen dat de onderkant van de markt weer in zicht komt.

Ook de beide Françaises signaleren een robo-opmars in Europa. “Er komen steeds meer goede Europese robo’s opzetten,’ constateerde Bourcier. “Ik ben een grote robo-fan. Voor de kleine particulier vormen zij vaak de enige oplossing.” Wurtz wees erop dat robo’s nog maar een miniem percentage van het totale in ETF’s belegde vermogen beheren. “Ongeveer twintig miljard dollar op drie biljoen wereldwijd. Dat aandeel kan alleen maar toenemen.”

Alle deelnemers aan het debat zijn het erover eens dat de hybride robo een grote toekomst tegemoet gaat. “Wij blijven computers maar half vertrouwen, en misschien is dat maar goed ook,” zei Lord. “We laten de computer met plezier een portefeuille samenstellen, maar willen daarna praten met een mens.”

Obligatietrackers

Een andere markt die ETF’s nieuw leven inblazen is die voor staats- en bedrijfsobligaties. Obligatietrackers behoren tot de zeldzame beleggingsproducten die in de eerste helft van 2016 instroom noteren. “Het is vrijwel ondoenlijk geworden individuele obligaties te vinden, laat staan erin te handelen,” zei Lord. Door de nieuwe kapitaaleisen kunnen banken geen massale handelsvoorraden aanhouden. “De markt in schuldpapier heeft vrijwel opgehouden te bestaan,” constateert Lord. “De spreads zijn enorm. Als je al kunt vinden wat je zoekt, word je alsnog kaalgeplukt door de hoge kosten.”

Zelfs voor institutionele beleggers vormen obligatietrackers vaak de enige uitweg. “Fixed Income ETF’s gaan nog veel harder groeien” voorspelde Lord. “Wereldwijd zit er pas een half biljoen dollar in, tegen twee biljoen in aandelen-ETF’s.”


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen