Nieuws

Passief belegt ook beter dan actief

Passieve vermogensbeheerders boekten in het eerste kwartaal van betere rendementen dan hun actieve rivalen.

Vermogensbeheervergelijker Vergelijk uw Vermogensbeheerder (VUVB) heeft een nieuwe vergelijkingstool ontwikkeld: Asset Measurement. Dat vergelijkt cliënt- en modelportefeuilles met hun relevante benchmarks om zo de markt van Nederlandse vermogensbeheerders open te breken. De informatie is beperkt toegankelijk.

In de eerste kwartaalupdate van Asset Measurement worden de rendementscijfers over het eerste kwartaal tegen het licht gehouden. Hoe hebben de modelportefeuilles het gedaan? Hoe heeft de asset allocatie zich ontwikkeld? En, wie deden het beter: actieve of passieve vermogensbeheerders?

Het neutrale profiel van vermogensbeheerders (actief en passief) boekte in het eerste kwartaal een brutorendement van gemiddeld -2,01%. Zeer offensieve beleggers verloren bijna 4%. Het zeer defensieve profiel boekte daarentegen als enige een positief rendement (gemiddeld 0,59%). Na aftrek van kosten blijft daar niet veel van over. 

Alleen zeer defensief rendeert

De kosten van de actief beheerde fondsen liggen over het algemeen tussen de 0,6% en 1,0%. De kosten van de passief beheerde fondsen liggen tussen de 0,15% en 0,55%, aldus Asset Measurement. Ofwel, beleggers bij een actief beleggingshuis hebben in het eerste kwartaal gemiddeld genomen met alle beleggingscategorieën geld verloren. 

Overweging aandelen

Ondanks de positieve gang van obligatiezaken adviseren de meeste vermogensbeheerders hun cliënten om niet zeer defensief of defensief te gaan beleggen. Asset Measurement: "Zij stellen dat het rendement op solide obligaties dermate laag is dat het niet meer opweegt tegen de risico’s van deze effecten. Bij een eventuele rentestijging kunnen obligatiehouders een behoorlijk koersverlies lijden." 

Die voorliefde voor de meer risicovolle assets vond Asset Measurement terug in de asset allocatie. In een gemiddelde, neutrale portefeuille is de aandelenweging gestegen van 49% in het eerste kwartaal van 2015 naar 55% een jaar later.

Overigens heeft marktleider ABN Amro volgens Asset Measurement onlangs aangegeven de aandelenweging te gaan verlagen. "De reden hiervoor is dat de bedrijfswinsten in de huidige fase van de economische cyclus naar vermoeden lager dan verwacht uitkomen, dit zorgt voor nieuwe onzekerheden."

Opvallend is dat de weging van investment grade bedrijfsobligaties in het afgelopen jaar is gedaald van 25% naar 19% van de neutrale portfeuille. 

Passief wint

Wat ook opvalt in het eerste kwartaal is dat passieve vermogensbeheerders het minder slecht deden dan actieve vermogensbeheerders. Niet alleen omdat zij lagere kosten rekenen, maar ook omdat hun portefeuilles beter rendeerden. Om het neutrale profiel als voorbeeld te nemen. Passieve vermogensbeheerders verloren (voor kosten) gemiddeld 1,46%. Actieve beleggers eindigden het eerste kwartaal met een min van 2,29%.

Asset Measurement: "Dit lijkt met name te komen door het geringe herstel van de actieve partijen in maart. Actieve partijen behaalden in maart een rendement van +1,03% (neutraal profiel). Passieve partijen behaalden gemiddeld +1,91% (neutraal profiel). We zien vaker dat actieve partijen niet van het volledige herstel profiteren omdat ze dan nog (gedeeltelijk) langs de zijlijn staan."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie