Nieuws

High yield-ETF’s als overdrukventiel

Onderzoek wijst uit dat high yield bond-ETF’s, waarin veel gehandeld wordt, fungeren als een overdrukventiel.

Onderzoek lijkt uit te wijzen dat high yield bond-ETF’s uit de VS en Europa, waarin veel gehandeld wordt, fungeren als een overdrukventiel in instabiele tijden. Zij lijken een positieve rol te vervullen in volatiele tijden, schrijft Morningstar. Het onderzoek schetst cruciale verschillen tussen de primaire en secundaire markten in deze hoogrenderende obligaties.

De omvang van de wereldwijde markt voor high yield-bedrijfsobligaties bedraagt ondertussen 51 miljard dollar. Amerikaanse ETF’s maken met name gebruik van secundaire markten, terwijl de Europese ETF’s vooral over-the-counter handelen.

De handel via secundaire markten blijkt niet direct een één-op-één effect te hebben op de onderliggende obligatiemarkt. Hetzelfde beeld levert Europa op. Ook daar verloopt de handel in deze ETF’s met een gezonde ratio voor de secundaire/primaire marktactiviteit. 

Liquidity crunch

Tijdens marktstress in de onderliggende high yield-obligatiemarkt pieken de ratio’s voor de secundaire-primaire markten. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat de handel grotendeels plaatsvindt tussen beleggers in bestaande ETF-aandelen en dus beperkt blijft tot die markt, zonder grote invloed te hebben op de liquiditeit van de onderliggende obligatiemarkt.

Een liquidity crunch in de onderliggende obligatiemarkt zou alle beleggers in deze categorie raken. De mogelijkheid om in de secundaire markt te blijven handelen, beperkt de gevolgen tot de beleggers in bestaande high yield-ETF’s. De veelvuldige handel in high yield bond-ETF maakt ze tot onderwerp van kritiek. Zij worden gezien als een oorzaak van volatiliteit. Ook zou het moeilijk zijn om in stressvolle tijden uit te stappen. Het onderzoek wijst juist uit dat deze ETF’s een veiligheidsklep zijn in instabiele tijden.

Beleggers kunnen blijven handelen, positie kiezen, zonder direct de onderliggende markt te raken. Het merendeel van de transacties op de secundaire markten wordt afgehandeld tussen beleggers in bestaande ETF-aandelen, concludeert een analist van Morningstar. High yield-obligaties zijn zeker niet risicoloos, maar het onderzoek nuanceert bestaande vooroordelen over het gebruik van ETF’s in de junkbond-categorie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie