Nieuws

Aandelen tussen hoop en vrees

De aandelenmarkten bewegen meer zijwaarts, omdat vrees en hoop beide strijden om de overhand, schrijft Lukas Daalder.

De aandelenmarkten bewegen meer zijwaarts, omdat vrees en hoop strijden om de overhand, schrijft Lukas Daalder van Robeco. Onzekerheid is rond een mogelijke Brexit en enkele andere thema’s, maar structurele factoren neigen juist naar een positieve kant. Daarbij denkt de CIO van Robeco aan de olieprijs en de Amerikaanse economie. 

De gebeurtenissen waar beleggers momenteel tegenaan hikken veroorzaken stuk voor stuk waarschijnlijk geen grote schokken. De langetermijnfactoren bieden houvast. Toch lijken beleggers meer een afwachtende houding aan te nemen, vraag is alleen waar de markten op wachten voor zij richting kiezen.

Het heeft veel weg van een traditionele machtsstrijd tussen hoop en vrees. Op de aandelenmarkten weet geen van deze twee echt de overhand te krijgen.

Olie biedt hoop

U kunt zich afvragen hoe het mogelijk is, dat de aandelenmarkten überhaupt wisten te herstellen na de volatiele start van het jaar. Daar komt hoop om de hoek kijken. Aandelenmarkten zijn per definitie vooruitblikkend. Daarnaast zijn beleggers ervaren bergbeklimmers, klauteren zij moedig tegen de wall of worry op.

Twee factoren verlenen steun aan de aandelenmarkten op de langere termijn. Olie en de Amerikaanse economie. De eerste maanden van het jaar daalde de olieprijs en die trok de aandelenmarkten mee omlaag.

De andere opluchting komt vanuit de VS, waar de economie niet weggleed in een recessie. Hoop probeert zich te ontworstelen aan de vrees. Daalder weet niet welke uiteindelijk de overhand krijgt, vooralsnog is er risicobereidheid bij de portefeuillesamenstelling. Maar daarbij is hij liever overwogen in high yield dan in aandelen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie